"Rusya ile ticari ilişkiler eski seviyesini yakalayabilir"

"Rusya ile ticari ilişkiler eski seviyesini yakalayabilir"

TİM Başkanı Büyükekşi:- "Rusya ile yara alan ticari ilişkilerimizin tekrar eski seviyelerini yakalayabileceğini düşünüyoruz"

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya ile yara alan ticari ilişkilerimizin tekrar eski seviyelerini yakalayabileceğini düşündüklerini bildirdi.

TİM'den yapılan açıklamada Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mevkidaşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektupla düzelmesi beklenen Rusya ile ilişkileri değerlendirdi.

Atılan adımların oldukça yerinde ve zamanında olduğunu aktaran Büyükekşi, "İsrail ile gerçekleştirilen mutabakatın ardından Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesi yönündeki adımları ihracatçılar olarak son derece sevindirici karşılıyoruz. Böylelikle, en önemli ticaret ortaklarımızdan olan Rusya ile yara alan ticari ilişkilerimizin tekrar eski seviyelerini yakalayabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, Rusya ile ticaretin eski seviyelerine dönmesinin zaman alacağını işaret ederek, Rusya'nın dünyadan ithalatı 2012'de 316 milyar dolar iken, 2015 yılında 177 milyar dolara kadar gerilediğini dile getirdi.

Bunda en önemli etkenin petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte Rus ekonomisinde meydana gelen daralma ve rublede yaşanan devalüasyon olduğunu anımsatan Büyükekşi, krizin yaşandığı 2015 Kasım ayından önce de Rusya'ya ihracatın daralma gösterdiğini, 2007'den 2012'ye kadar 2009 krizi hariç yıllık ortalama yüzde 34 büyüyen ihracatın 2013'te sadece yüzde 4 büyüme gösterdiği bilgisini verdi.

Büyükekşi, 2014 yılının tamamı ile 2015 yılı ilk 11 ayına bakıldığında ise ihracatın aylık bazda ortalama yüzde 26 küçüldüğünün görüldüğüne vurgu yaparak şunları kaydetti:

"Kriz, bu oranı tetikleyerek Kasım 2015 – Nisan 2016 arası düşüşün yüzde 57'ye çıkmasına yol açtı. Rusya ile tekrar gelişecek ilişkiler krizden kaynaklı ihracat düşüşünü azaltacaktır, ancak Rus halkının satın alma gücünün eski haline gelmesi biraz zaman alacaktır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi ve akabinde her iki taraftan gelen olumlu açıklamalar, ihracatçıları son derece memnun etti. Putin'in Türkiye'ye yönelik turizm kısıtlamalarının kaldırılması talimatı turizm sektörünü de olumlu etkileyecektir. Mayıs ayında yüzde 35 azalan turist sayısında en sert düşüş yüzde 92 ile Rusya'dan gelen turistlerde görülmüştü. Ancak, Putin'in açıklamalarıyla bu sektör nefes alabilecek, hizmet gelirlerimizdeki daralma azalacak ve buna bağlı olarak cari açığımız olumlu etkilenecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :