Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov:

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov:

"Moskova, Arap ülkeleri koalisyon ordusunun kurulması da dahil, DAEŞ'le mücadeleyi geliştirmek için yapılacak her türlü girişimi destekleyecek"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova yönetiminin, DAEŞ'e karşı mücadele yapacak koalisyon ordusunun kurulması konusunu desteklediğini bildirdi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jan Asselborn ile bugün yaptığı görüşmede öncelikle DAEŞ'le mücadele olmak üzere güncel konular ele alan Sergey Lavrov, Moskova yönetiminin, Arap ülkeleri koalisyon ordusunun kurulması da dahil, DAEŞ'le mücadeleyi geliştirmek için yapılacak her türlü girişimi destekleyeceğini belirtti. Mısır tarafından yapılan bu teklifin şu anda Arap Birliği ülkeleri tarafından müzakere edildiğini vurgulayan Lavrov, Rusya'nın bu konudaki müzakere ve istişarelere açık olduğunu kaydetti.

DAEŞ konusunda AB'nin endişelerini dile getiren Asselborn, bu örgütün faaliyetlerinin kaçak göçmen sayısını artırdığını ve bunun da AB ülkeleri için ciddi bir soruna dönüştüğünü belirtti. Asselborn, sadece Rusya'nın yardımıyla "Oratadoğu'da milyonları dul bırakan mafyanın belinin kırılabileceğini" AB'nin kabul ettiğini söyledi.

- Ukrayna'daki çatışmalar-

Ukrayna'nın doğusundaki krizin de değerlendirildiği görüşmede Lavrov, Kiev yönetiminin Minsk anlaşmasının içeriğini değiştirme çabalarından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Minsk-2 anlaşmasının sadece "Normandiya Dörtlüsü" tarafından değil, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından da onaylandığını ve belgeye uluslararası hukuk statüsü verdiğini hatırlatan Lavrov, öncelikli olarak, ülkenin doğusunda tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinin temsilcileriyle doğrudan görüşmeleri yönünde Kiev yönetimine baskı yapılması gerektiğini söyledi.

Kiev yönetiminin yapacağı reform ve düzenlemeleri üçüncü taraflarla değil doğudaki liderlerle görüşmesi gerektiğini belirten Lavrov, AB'nin, yükümlülüklerini yerine getirmesi için Kiev'i zorlayacağına inandığını ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı