Rusya Devlet Başkanı Putin Slovenya'da

Rusya Devlet Başkanı Putin Slovenya'da

Putin, Slovenya'daki temasları kapsamında, ülkedeki Rus Şapeli'nde Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Rus askerleri için yapılan anıtın yüzüncü yıl törenlerine katıldı- Putin: "Rus Şapeli iki ülke arasındaki dostluğun ve barış mücadelesinin

KRANJSKA GORA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Rus askerlerinin anısını yaşatan Slovenya'ya teşekkürlerini sunarak, "Rus Şapeli iki ülke arasındaki dostluğun ve barış mücadelesinin sembolüdür." dedi.

Putin, Slovenya'daki temasları kapsamında, ülkenin kuzeybatısındaki Kranjska Gora'ya bağlı Vrsic yakınlarında bulunan Rus Şapeli'nde Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Rus askerleri için yapılan anıtın 100'üncü yıl törenlerine katıldı.

Törende konuşan Putin, Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Rus askerlerinin anısını yaşatan Slovenya ve halkına teşekkürlerini sunarak, "Rus şapeli iki ülke arasındaki dostluğun ve barış mücadelesinin sembolüdür." dedi.

Ziyareti kapsamında başkent Ljubljana'da iki dünya savaşında hayatını kaybeden Rus askerleri için yapılan anıtın açılışına da katılacağını ifade eden Putin, "Buradaki anıt, milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan suçların unutulmaması konusunda iki ülkenin tavrını temsil edecektir." diye konuştu.

Putin, savaş gerçeğinin ne demek olduğunu genç nesillere aktarmak için eğitim projelerine devam edeceklerine işaret ederek, Avrupa ve dünyada birlik, anlayış ve güvenliğin sürdürülmesinde iş birliğinin önemini belirtti.

- "Savaş, bilinçli yapılacak bir eylem değildir"

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor da yaşanan tüm savaşlarda hayatını kaybedenleri bir kez daha andığını söyleyerek, "Savaş, bilinçli yapılacak bir eylem değildir. Savaş veya barışın siyasi kararlar olduğu kanaatindeyim. Savaşın kaçınılmaz olabileceği düşüncesine karşıyım. Bunun yerine barışçıl çözümler bulunmalı ve uygulanmalı." ifadelerini kullandı.

Avrupa, Ortadoğu ve dünyada meydana gelen terör saldırılarının Slovenya'nın hayat tarzını değiştirmeyeceğini aktaran Pahor, "Özgür insanlığın özgürlükçü güçleri kendi güçlerini birleştirmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Putin ve Pahor daha sonra anıta çelenk bırakarak, başkent Ljubljana'ya hareket etti.

Ljubljana'daki anıt açılışının ardından Putin, onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :