Rusya Devlet Başkanı Putin:

Rusya Devlet Başkanı Putin:

"Rasmussen başbakan olduğu dönemde, planlanmayan özel görüşme talep etti. Ben de kabul ettim ve görüştük. O konuşmalarımızı gizlice kayda almış. Sonra da basında yayınlandı. Kulaklarıma ve gözlerime inanamadım"

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rasmussen başbakan olduğu dönemde, planlanmayan özel görüşme talep etti. Ben de kabul ettim ve görüştük. O konuşmalarımızı gizlice kayda almış. Sonra da basında yayınlandı. Kulaklarıma ve gözlerime inanamadım" dedi.

Putin, 12. kez yapılan "Direkt Hat" programında vatandaşların sorularını cevaplandırırken, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile bir görüşmesinin gizlice kaydedildiğini ve izinsiz şekilde basınla paylaşıldığını açıkladı.

Putin, "Danimarka Başbakanı'ydı. Harika bir ülke, insanları muhteşem. Danimarka ile mükemmel ilişkilerimiz var. En azından şu ana kadar böyleydi ve bu şekilde devam etmesini ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Rasmussen’in başbakan olduğu dönemde, kendisinden planlanmayan özel görüşme talep ettiğini duyuran Putin, "Ben de kabul ettim ve görüştük. O konuşmalarımızı gizlice kayda almış. Sonra da basında yayınlandı. Kulaklarıma ve gözlerime inanamadım” dedi.

Rasmussen'in kendisine, görüşmelerini tarih için kaydettiğine dair açıklamalarda bulunduğunu dile getiren Putin, “Tarih için kaydetmek elbette gurur verici. Ancak, en azından beni uyarabilirdi ya da bu görüşmeler yayınlanmadan önce benden izin alabilirdi. Bu olaydan sonra nasıl güven olur” diye konuştu.

- Snowden'dan Putin’e dinleme sorusu

Yaklaşık dört saat süren programda ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın dinleme ve izleme programını basına sızdıran CIA eski çalışanı Edward Snowden da video konferans yöntemiyle Putin'e soru sordu.

Putin, Rusya'nın siyasi sığınma verdiği Snowden'ın, "Rus devleti milyonlarca insanın iletişim bilgilerini kaydediyor mu" sorusuna Rus özel servislerinin ülke vatandaşlarını kitlesel bir şekilde dinlemediğini, bunun yasadışı olduğunu açıkladı.

Rus lider Putin, “Elbette bu tür kitlesel ve kontrolsüz dinlemelere izin vermiyoruz. Hiçbir zamanda izin vermeyeceğimizi umuyorum. Aslında ABD’nin sahip olduğu teknik araçlar ve paraya sahip değiliz. Sahip olsak da böyle dinlemeler yapmayız” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı