Rus savaş uçaklarından Kanada hava sahası ihlali

Rus savaş uçaklarından Kanada hava sahası ihlali

Rusya Hava Kuvvetleri’ne bağlı iki savaş uçağı, Kanada’nın Kuzey Kutbu’ndaki hava sahasını ihlal etti

OTTAWA (AA) – Rusya Hava Kuvvetleri'ne bağlı iki Tupolev Tu-95 tipi uzun menzilli savaş uçağının, Kanada'nın Kuzey Kutbu'ndaki hava sahasını ihlal ettiği bildirildi.

Kuzey Amerika Hava Savunma Sistemi (NORAD) Sözcüsü Binbaşı Beth Smith, Rusya Hava Kuvvetleri’ne bağlı ikişer uzun menzilli savaş uçağı, yakıt ikmal uçağı ve MİG-31 tipi savaş uçağının önce Alaska’da saptandığını açıkladı. Smith, Amerikan F-22 savaş uçaklarınca bu grubun Rusya hava sahasına döndüklerini ifade etti.

Smith, iki adet Tupolev Tu-95 tipi uzun menzilli uçağının daha sonra Kanada hava sahasına girmesi üzerine Kanada makamlarını uyardıklarını kaydetti.

Kanada hava sahasını ihlal eden iki Rus uçağı ise Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne bağlı iki CF-18 savaş uçağınca bölgeden uzaklaştırıldı.

Kanada Savunma Bakanı Rob Nicholson’ın Parlamento Sekreteri James Bezan, yaptığı açıklamada, olayın rahatsızlık verici olduğunu söyledi. Bezan, "Bu bile Putin’in, sadece Kırım ya da Ukrayna için değil, tüm komşuları için ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne seriyor" dedi.

 

-Kanada savaş gemisine taciz

Rus savaş uçakları, 8 Eylül’de de Karadeniz’de NATO görevi kapsamında görev yapan Kanada Kraliyet Deniz Kuvvetleri’ne bağlı HMCS Toronto savaş gemisini taciz etmişti. NATO tarafından düzenlenen ve 27 Eylül’e kadar sürecek Reasürans Tatbikatı’na katılan 250 mürettebatlı HMCS Toronto savaş gemisi, 6 Eylül’de İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e açılmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı