Rus petrol şirketi Rosneft, Bashneft'in yarısını satın aldı

Rus petrol şirketi Rosneft, Bashneft'in yarısını satın aldı

Rus petrol şirketi Rosneft, ülkenin önde gelen petrol şirketlerinden Bashneft'in yüzde 50,08'ini, 5,2 milyar dolara satın aldı

MOSKOVA (AA) - Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft, ülkenin önde gelen petrol şirketlerinden Bashneft'in yüzde 50'sini satın aldı.

Rusya Maliye Bakanlığı verilerine göre, Rosneft, Bashneft'in Rus hükümetine ait yüzde 50,08'lik kontrol hissesini, 329,7 milyar ruble (5,2 milyar dolar) karşılığında satın aldı.

Rus hükümeti, son yıllarda kapatmakta giderek zorlandığı bütçe açığı nedeniyle Bashneft'i özelleştirmeye karar vermişti.

Öte yandan, yüzde 75'lik hissesi Rus hükümetine ait Rosneft'in, diğer bir devlet şirketini satın almış olması Rusya'da eleştirilere neden oluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün yaptığı açıklamada, "Hükümetin bu hamlesini ben de biraz garip buldum ve şaşırdım. Ancak bu hamlenin arkasında Rus hükümetinin mali ve ekonomik kanadı bulunuyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkovich de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Bashneft'in Rosneft tarafından satın alınmasının özelleştirme olarak sayılamayacağını, devletin başka bir devlet şirketi satın almasının anlamsız bir hamle olduğunu belirtmişti.

Rus hükümetinin bütçe açığını kapatmak amacıyla Rosneft'in de yüzde 19,5'ini yıl sonuna kadar özelleştirmesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :