Rus jetinin Halep'te sahra hastanesini vurması

Rus jetinin Halep'te sahra hastanesini vurması

Halepliler, Rus jetinin Sukeri semtindeki Kudüs hastanesine yönelik saldırısını protesto etti

HALEP (AA) - Suriye'nin Halep kentinde, muhaliflerin denetimindeki Sukeri semtindeki Kudüs hastanesine Rus jetinin 27 Nisan gecesi düzenlediği saldırıyı protesto edildiği bildirildi.

Kentte, bir grup doktor, sağlık ekibi, sivil savunma ekibi ile halk, saldırı sonucunda büyük hasar gören Kudüs hastanesinin önüne gelerek, Rusya ve rejimin kente yönelik saldırılarını protesto etti.

Gösteriye katılan bazı katılımcılar, 'Ben doktorum, ben çocuğum, ben öğretmenin, ben hemşireyim'' yazılı kırmızı giysiler giyerken, bazı katılımcılar ise İngilizce, Arapça, Çince, Fransızca ve Rusca ''Halep yanıyor, Halep'i kurtarın'' yazılı dövizler taşıdı.

Protestoya sırtında çocuğuyla katılan bir göstericinin taşıdığı İngilizce "Halep katlediliyor, ancak ölmedi. Dünya öldürülmeden ölü" pankartı da dikkati çekti.

Diğer yandan Kudüs hastanesinde enkaz kaldırma çalışmalarının 5'inci gününde de devam ettiği bildirildi.

Rus jetinin geçen hafta içinde ülkenin kuzeyindeki Halep'te muhaliflerin kontrolündeki Sukeri semtinde Kudüs sahra hastanesine düzenlediği hava saldırısında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 30 kişi yaşamını yitirmiş, 62 kişi de yaralanmıştı. Saldırıda Halep'te muhaliflerin kontrolündeki tek çocuk doktoru Muhammed Maaz'la birlikte üç doktor daha hayatını kaybetmişti.

Suriye'de hava saldırıları düzenleyen Esed rejimi ile Rus hava kuvvetlerinin bombardımanları kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Rus yapımı olan ama teknolojisi eski rejim uçakları saldırıları yüksek irtifadan yapamıyor. Alçalarak hedefe doğru yaklaşıp sadece geniş alanları vuruyor. Nokta atış yapılmadığı ve kullanılan mühimmat fazla tutulduğu için tahribat geniş bir çevreye yayılıyor. Ayrıca rejim uçakları, saldırı için irtifa kaybederken yüksek ses çıkartıyor. Rus uçakları ise saldırı anında hedefe fazla yaklaşmadığı için sesleri yere ulaşmıyor. Rus saldırılarında ilk duyulan ses, bombaların infilak etmesi oluyor. Rejim uçakları bombardıman için hedeflere teker teker yaklaşırken, Rus uçakları en az 2'si bir arada havalanıp saldırıyor. Saldırılarda kullanılan mühimmat kalıntılarından eski nesil olanları bunların rejime, yeniler ise Ruslara ait olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan, muhalifler uçakları, üsler çevresinde ve ülkenin kilit noktalarında ekipmanlarıyla konuşlandırılmış gözetçilerden oluşan "rasat sistemi" ve "telsiz kırma"larıyla büyük ölçüde tespit edebiliyor.

Rusya ve Beşşar Esed rejiminin 21 Nisan'dan beri Halep'teki sağlık merkezleri, cami ve pazar yerlerini hedef alan saldırılarında 43'ü kadın 40'ı çocuk olmak üzere 196 kişi hayatını kaybetti, 75'i kadın, 96'sı çocuk 424 kişi yaralandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :