Rus atletler hakkında ikinci rapor yayımlandı

Rus atletler hakkında ikinci rapor yayımlandı

Kanadalı hukuk profesörü McLaren'in ikinci raporunda, binden fazla Rus atletin 2011 ile 2015 yılları arasında devlet desteğiyle doping kullandığı öne sürüldü

ANKARA (AA) - Aralarında olimpiyat madalyalı sporcuların da bulunduğu binden fazla Rus atletin, 2011 ile 2015 yılları arasında devlet desteğiyle doping kullandığı iddia edildi.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) internet sitesinden yapılan açıklamada, Rusya'da dopingle mücadele konusunda yaşanan son gelişmelere ilişkin Kanadalı hukuk profesörü Richard McLaren'in ikinci raporunu yayımladığı belirtildi.

IAAF'ın, McLaren'in raporundaki bilgilere tamamen katıldığı ve Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın desteğiyle (WADA) taraflar arasındaki işbirliğinin önceden olduğu gibi uyum içinde devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada, raporda ismi geçen profesyonel atletlerin yüzde 53'ünün ceza aldığı veya haklarında açılan disiplin soruşturmasının devam ettiği de vurgulandı.


- "Binden fazla sporcu dopinge karıştı"


Raporda, 2011 ile 2015 yılları arasında binden fazla atletin Rusya'da devlet desteğiyle doping programından fayda sağladığı ve aralarında futbolun da yer aldığı en az 30 spor branşında doping numunesi sonuçlarının örtbas edildiği belirtiliyor.

Londra'da düzenlenen 2012 Yaz Olimpiyatları'nda doping olaylarının tahmin edilemeyecek derecede sıklıkla yaşandığı, Moskova'da 2013 yılındaki Dünya Şampiyonası ile Soçi'de yapılan 2014 Kış Olimpiyatları'nda madalya kazanan Rus sporcuların da dopinge karıştığı ifade ediliyor.

Rusya, 2012 Londra'da 21'i altın olmak üzere 72 madalya, Soçi'de 13'ü altın 33 madalya kazanmıştı.

Doping kullanan Rus atletlerin numunelerine tuz ve kahve atılarak sonuçlara etki edildiği, bu nedenle devlet desteğiyle yürütülen doping programının boyutunun tahmin edilmez bir hale geldiği de öne sürüldü.

WADA tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen McLaren başkanlığındaki bağımsız komisyonun, "Rusya'nın devlet desteğiyle dopingi desteklediği" sonucuna vardığı ilk raporunun açıklanması sonrası IAAF, 2015'in kasım ayında Rusya Atletizm Federasyonunun (ARAF) üyeliğini askıya almış ve Rus atletleri geçici olarak uluslararası müsabakalardan men etmişti. Cezanın geçen haziran ayında uzatılmasının ardından Rus atletler 2016 Rio Olimpiyatları'nda yarışamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :