Rus atlet Rio'da yarışabilecek

Rus atlet Rio'da yarışabilecek

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'na Rusya'da patlak veren doping skandalına ilişkin bilgiler veren Rus atlet Stepanova, 2016 Rio Olimpiyatları'nda "bağımsız sporcu" olarak yer alabilecek

ANKARA (AA) - Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'na (WADA) bilgiler vererek yardımcı olduğu gerekçesiyle Rus sporcu Yuliya Stepanova'nın Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları'na bireysel olarak katılabileceğini açıkladı.

IAAF'ın internet sitesinden yapılan açıklamada, Rus atlet Stepanova'nın 5-21 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olimpiyatlara "bağımsız sporcu" unvanıyla katılmasına yönetim kurulunun oy birliğiyle aldığı kararla izin verildiği belirtildi.

Açıklamada, dopingli madde kullandığı gerekçesiyle 2013'te spordan 2 yıl men cezası alan Stepanova'nın verdiği bilgiler sayesinde temiz sporcuların korunmasına ve tanıtımına önemli ölçüde destek verdiği ve bu nedenle bu yönde bir karar alındığı ifade edildi.

Kararın yürürlüğe girmesi için, doping nedeniyle Rusya Atletizm Federasyonu'na bağlı sporcuların Rio'daki olimpiyatlara katılmayacağını açıklayan Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) de onayı gerekiyor.

Öte yandan, 80'den fazla Rus sporcunun da doping konusunda çeşitli bilgiler vermek amacıyla IAAF'a başvuruda bulunduğu kaydedildi.

Doping cezası devam eden Stepanova ve eşi Vitaly Stepanov, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'na (WADA) Rus atletizminde patlak veren doping skandalına ilişkin önemli bilgiler vermişti. Bu bilgilerin ardından IAAF, Rusya Atletizm Federasyonu'na men cezası vererek Rio'daki olimpiyatlara katılamamasını sağlamış ve karar IOC tarafından da onanmıştı. Bunun ardından 67 Rus atlet, 2016 Rio Olimpiyatları'na katılabilmek için Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) bireysel başvuru yapmıştı.

Spordan 8 yıl men cezası alan milli atlet Aslı Çakır Alptekin de WADA'ya "değerli bilgiler vererek yardımcı olduğu" gerekçesiyle Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvurmuş ve cezasının 4 yıla indirilmesinin ardından yeniden spora dönmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :