Rumeli-Balkan buluşması

Rumeli-Balkan buluşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Anayasa değişikliği konusunda yalan yanlış pek çok şey söyleniyor. Dün akşam, baktım bir televizyon kanalında çıkmış birileri konuşuyor. 'Yav ne üretiyorsun, onu anlat' diyor"- "Dikkat et, biz şu anda Cumhurbaşkanlığı sistemi

TBMM (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği konusunda yalan yanlış pek çok şey söylendiğini belirterek, "Dün akşam, baktım bir televizyon kanalında çıkmış birileri konuşuyor. 'Yav ne üretiyorsun, onu anlat' diyor. Eğer sen, şu 15 senede bu ülkede nelerin üretildiğini hala anlayamadıysan yazıklar olsun sana." dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Balkan Federasyonu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, dünyanın bu sıkıntılı döneminde bölgenin istikrarına hep birlikte ve her zamankinden daha sıkı sahip çıkılması gerektiğini bildirdi.

Makedonya'nın seçim geçirdiğini ama hala netice alınamadığını belirten Erdoğan, "Temenni ederiz ki bir an önce kararın verilip yola çıkılması. Yakında Arnavutluk bir seçim yaşayacak. Temenni ederiz ki orada da seçim adil bir şekilde gerçekleşsin." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rumeli ve Balkan Türklerinin sorunlarının çözümü konusunda, devlet olarak eskiden beri çok önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Son dönemde Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığının, beş ilde düzenlediği çalıştaylar ve diğer kurumlarla gerçekleştirdiği ortak faaliyetlerle, sorunların çözümü konusunda önemli mesafe kat ettiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede Türk vatandaşlığına kabulle ilgili, önceden başvuru süresinden sayılmayan vizeler, 5 yıllık süre kapsamına alındı. Böylece ikamet izni ile - az önce de söylendi ama et-tekraru ahsen velev kane yüz seksen, ne kadar tekrar edersek o kadar bunda fayda var - bu sıkıntılar büyük ölçüde çözüldü. Çeşitli sebeplerle ülkemize giriş yaptıkları halde vatandaşlık kazanamamış birinci derece akraba ve vatansız statüsünde olanlar konusunda ise istisnai bir uygulama yoluna gidildi. Bu kişiler 5 yıllık ikamet şartı aranmadan Türk vatandaşlığına kabul edildi.

Bir başka önemli gelişme; birinci derece yakınları vatandaşımız olduğu halde, ülkemizde ikamet etmeyenlerin 53 lira gibi cüzi bir prim ödemesiyle genel sağlık sigortası kapsamına alınmasıdır. Bu haktan, ülkemizde herhangi bir yakını olmadığı halde, bakanlıktan muafiyet belgesi alanlar da yararlanabilecektir. Böylece ülkemizle irtibatı olan tüm kardeşlerimizin sağlık kuruluşlarımızın hizmetlerinden faydalanabilmesini de sağlamış olduk."

- "Talepleri halinde 15 gün içinde çalışma izni veriliyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Trakya, Bulgaristan ve Balkanlardan gelenlere, talepleri halinde 15 gün içinde çalışma izni verilerek bu konudaki sıkıntıların da çözüldüğüne değindi.

Türkiye olarak 1992 yılından beri Rumeli'den ve Balkanlardan gelip Türkiye'ye gelip eğitim-öğretim gören 10 bin üniversite öğrencisine burs verdiklerini anımsatan Erdoğan, eğitim ücretinden barınmaya, sağlık sigortasından cep harçlığına kadar her türlü ihtiyaçları karşılanan bu öğrencilere daha geniş imkanları sağlamanın çabası içinde olduklarına işaret etti.

Recep Tayyip Erdoğan, geleceğin teminatı olan genç nesillere destek olmayı, onların her açından en iyi şekilde yetişmesini sağlamak için gerekeni yapmayı sürdüreceklerini belirtti.

"Kayıt ücreti, denklik ve diplomalar konusunda yaşanan sorunların en kısa sürede çözüleceğini ümit ediyorum, gerekli talimatları verdik." diyen Erdoğan, tüm bu çalışmalarda emeği olan Başbakan Yardımcısına, bakana ve ekip arkadaşlarına, ilgili tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, zenginleştikçe bundan tüm herkesin faydalanacağını belirtti.

Erdoğan, bu arada, konuklarına, içinde bulundukları Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde ilk defa bir konser verileceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan'da ülkede sandık başına gidileceğine dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Halk oylamasında anayasa değişikliği ile ilgili tercihimizi belirleyeceğiz. Türkiye'nin yönetim sistemini değiştirmesi, sonuçları itibariyle sadece bizi ilgilendirmiyor, bu değişimi tüm coğrafyamız, tüm dostlarımız da yakından takip ediyor. Anayasa değişikliği konusunda yalan yanlış pek çok şey söyleniyor. Dün akşam, baktım bir televizyon kanalında çıkmış birileri konuşuyor. Söylediği şey çok enteresan; diyor ki 'Yav ne üretiyorsun, onu anlat' diyor. Dikkat et ya, biz şu anda Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili bir seçime gidiyoruz. Eğer sen şu 15 senede bu ülkede nelerin üretildiğini hala anlayamadıysan yazıklar olsun sana.

Eğitimde atılan adımlar, 81 vilayetimizin tamamında şu anda üniversite var. 250 bini aşkın derslik inşa edildi, öğretmenlerimiz şu anda en fazla desteği alıyor, birinci derecede. Çünkü, 'öğretmen sayısını artırmamız gerekir' dedik, buna yüklendik. Öğrencilerimiz masalarının, sıralarının üzerinde okul başlarken bütün ders kitaplarını buluyor. Sağlıkta artık hastanemizin olmadığı ilimiz kalmadı, ilçelere girdik. Şimdi şehir hastanelerini yapıyoruz, dev hastaneler. Mersin'i ve Yozgat'ı açtık, cuma günü Isparta açılıyor. Eskiden sedyeler üzerinde sokakta dolaştırırlardı ya hatırlayın o günleri, şimdi böyle bir şey yok. Giriyorsun, asansörünle, koridorda seni götürecekleri birime götürüyorlar. İlacımızı alamıyorduk ilacımızı. Şimdi bunlar da bitti artık."

- "Herkes istediği eczaneden ilacını alabiliyor"

Erdoğan, şimdi herkesin istediği eczaneden ilacını alabildiğini belirterek, "Nereden nereye? Ama Rabbim ne buyuruyor; (onların gözü vardır görmez, onların kulağı vardır duymaz, onların dili vardır hakikati konuşmaz; çünkü onların kalbi mühürlüdür.) Adam diyor ki 'Ne öğretiyorsun?' Al bak sana bir şey daha söyleyeyim. Adalet, emniyet bütün bunlar fiziki mekanlar olarak en ideal seviyeye geldi." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol üretmişken, 14 senede 18 bin kilometre bölünmüş yol ürettiklerini söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hala üretim üretim diyor." diyen Erdoğan, "Sen Yavuz Sultan Selim Köprüsünü görmedin mi? Sen üç sene içinde, içinden 200 milyon insanın geçtiği, boğazın altındaki Marmaray'ı duymadın mı? Sen Avrasya Tünelini duymadın mı, görmedin mi? İzmit Körfezi'nden, o canım canım köprüden geçmedin mi, duymadın mı? Şimdi de Çanakkale 18 Mart Köprüsünün temelini attık."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :