RTÜK, SKAAS merkezinin kapılarını AA'ya açtı

RTÜK, SKAAS merkezinin kapılarını AA'ya açtı

Radyo, Televizyon Üst Kurulunun yayınların izlenip, yayın ilkelerine uygunluklarının denetlenmesini sağlayan ve sadece yetkili personelin girişine izin verilen Sayısal Kayıt, Arşiv ve Analiz Sistemi Anadolu Ajansınca görüntülendi- Halihazırda lisanslı 470

ANKARA (AA) - EDA ÖZDENER - Radyo, Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) yayınların izlenip, yayın ilkelerine uygunluklarının denetlenmesini sağlayan Sayısal Kayıt, Arşiv ve Analiz Sistemi, (SKAAS) Anadolu Ajansınca görüntülendi.

Ulusal, bölgesel ve yerel televizyon ile ulusal radyo yayınlarının kaydedilmesi, arşivlenmesi ve analiz edilmesini sağlayan SKAAS'a sadece yetkili personelin girişine izin veriliyor.

TÜBİTAK tarafından geliştirilen, yüzde 100 yerli yazılım kullanılan sistem, 7 gün 24 saat esasına göre işletiliyor.

Yetkilendirilmiş personelin kartlı güvenlik sistemiyle girebildiği, güvenlik kameralarınca izlenen sistem odasında hem ısıya hem de neme duyarlı sensörler kullanılıyor, böylece nem ve ısının belirlenmiş bir aralık içinde kalması sağlanıyor.

Ayrıca zeminde meydana gelebilecek su birikimlerine karşı yükseltilmiş zemin kullanılıyor.

Gerekli bilgilere daha hızlı ve kolay ulaşılmasına yardımcı olan SKAAS, zamanında karar alınarak yayın ihlallerinin azalmasına katkı sağlıyor.

- "470 kanalın görüntüsü ekranlara yansıyor"

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, AA muhabirine, sistem sayesinde 470 TV kanalının görüntüsünün aynı anda ekranlara yansıdığını söyledi.

Üst Kurulun yayınları belli bir süre saklama zorunluluğu bulunduğunu belirten Şahin, SKAAS'da verilerin bir yıl boyunca saklandığını dile getirdi.

Şahin, "Veri saklama zor bir iş, ciddi alana ihtiyaç duyuluyor. Sistemde kayıtlı tüm kanallar burada görülebiliyor. Uzmanlar raporlarını bu sistem üzerinden gördükleri yayınlardan oluşturuyor. Üst Kurul da ona göre kararını veriyor." ifadesini kullandı.

SKAAS'ı internet medyasının denetimi ve düzenlenmesi kapsamında geliştireceklerini bildiren Şahin, şunları kaydetti:

"SKAAS üzerinden yeni bir modül açarak, internetten yapılan TV yayınlarını, seç-izle ve platform yayınlarını takip edebileceğiz. RTÜK'te lisans alıp yayın hakkına sahip tüm kuruluşları denetleme ve düzenleme imkanı olacak."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :