RTİB Başkanı Karaaslan:

RTİB Başkanı Karaaslan:

"Rusya-Türkiye ekonomisi 'et ve kemik' gibidir. Özellikle son 10 yıldır artan ivmeyle her alanda iş birliği var. Onun için bu ilişki bizim için tarihi önem taşıyor. Bunların devam etmesi ve büyümesini temenni ediyorum"

MOSKOVA (AA) - Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan, Rusya ve Türkiye ekonomilerinin adeta "et ve kemik" gibi olduğunu belirterek, "Özellikle son 10 yıldır artan ivmeyle her alanda iş birliği var. Onun için bu ilişki bizim için tarihi önem taşıyor. Bunların devam etmesi ve büyümesini temenni ediyorum" dedi.

"Uluslararası Mobilya, Yan Sanayi ve Döşemelik Ürünler Fuarı"na katılmak üzere Moskova'ya gelen Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ve Kayserili iş adamlarından oluşan heyet, Karaaslan'ı ziyaret etti.

Naki Karaaslan, ziyarette yaptığı konuşmada, iki ülke ilişkilerinin son derece önemli olduğunu, dönemsel gerginlikler yaşanabileceğini dile getirerek, "Bunu da en arızasız, yumuşak şekilde atlatır, hükümetler gerekli inisiyatifi kullanır ve Türkiye Rusya ilişkileri en az zararı görerek bu durumdan çıkar diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın, Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden sonra ikinci ticari ortağı olduğunu vurgulayan Karaaslan, iki ülke arasında zaman zaman 40 milyar dolara varan ticaret hacmi oluştuğunu kaydetti.

Rusya'nın en önemli ortak ve partner olmaya devam ettiğini aktaran Naki Karaaslan, "Rusya-Türkiye ekonomisi 'et ve kemik' gibidir. Özellikle son 10 yıldır artan ivmeyle her alanda iş birliği var. Onun için bu ilişki bizim için tarihi önem taşıyor. Bunların devam etmesi ve büyümesini temenni ediyorum" diye konuştu.

- "Biz gittiğimiz yere bereket götürürüz"

Karaaslan, RTİB bünyesinde bulunan 100'ün üzerinde firmanın 100 bin kişiye istihdam sağladığına ve 11 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

Türklerin Rusya'da sektörlerinin en iyisi olduğunu vurgulayan Naki Karaaslan, "Dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar iyilerdir. İnşaat sektöründe ilk 3, turizm sektörünün ilk 5'in 4'ü, cam sektöründe birinci, içecek grubunda Anadolu Efes grubu sektörünün 3'üncüsü. Onun için de Türkler burada Avrupadakiler gibi değil. Burada hakikaten sektörünün örnekleridir ve ciddi anlamda da her yerde saygı görürler" şeklinde konuştu.

- "Eksen Batı'dan Doğu'ya doğru kayıyor"

Rusya'nın aynı zamanda eski Sovyetler Birliği'nden ayrılan ülkelerle ekonomik birlik kurmaya başladığını dile getiren Karaaslan, "Bunu Kırgızistan, Ermenistan, Kazakistan ve Beyaz Rusya ile yaptı. Önümüzdeki 5 sene içerisinde Azerbaycan, Ukrayna ve Gürcistan da buna dahil olacak" değerlendirmesinde bulundu.

RTİB Başkanı Karaaslan, bu birliktelikte Türkiye'nin de yerini alması gerektiğini savunarak, şöyle devam etti:

 "Bizim bir gün bile zaman kaybına tahammülümüz yok. Türkiye hariç serbest dolaşım oluştuğu anda dünyada 450 milyon kişilik bir nüfusa ulaşacağız. Bizimle beraber yarım milyarı geçecek. Rusya'nın önümüzdeki 20 yıl içerisindeki hedefi, dünyanın en büyük 5 ekonomisinden biri olmak. Sadece Gazprom'un bir yıllık cirosu 1 trilyon dolar olacak. Her zaman söylüyoruz, Rusya bizim pazar için 'olmazsa olmaz' ülkelerden biridir. Dünyada demografik yapının değişmesiyle Türkiye çok önem kazanıyor. Dünya, Avrupa eksenli olmaktan çıkarak bir eksen kayması yaşıyor. Eksen Batı'dan Doğu'ya doğru kayıyor. Rusya ve Türkiye bu coğrafyada önemli konuma geliyor."

Ziyarette, Tahir Nursaçan da Kayseri Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgiler verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı