Rossini'ni doğum gününde İstanbul'da anıldı

Rossini'ni doğum gününde İstanbul'da anıldı

29 Şubat 1792 yılında doğan ünlü İtalyan opera bestecisi Rossini, İtalyan klasik gitar sanatçısı Eugeni Della Chiara'nın verdiği konserle anıldı

İSTANBUL (AA) - İtalyan Kültür Merkezi ve Rossini Opera Festivali iş birliğiyle ünlü İtalyan opera bestecisi Rossini'nin doğum gününe özel düzenlenen konserde, İtalyan klasik gitar sanatçısı Eugenio Della Chiara İstanbullu müzikseverlerle buluştu.

İtalyan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konser öncesi AA muhabirine açıklama yapan 25 yaşındaki İtalyan sanatçı Eugenio Della Chiara, müziğe olan ilgisinin küçük yata başladığını belirterek, "Ben okuldan biraz uzakta oturuyordum. Annem beni okula getirip götürürken yolda klasik müzikleri dinliyorduk. Genç yaşta klasik müzikle tanıştım ve sevmeye başladım" dedi.

Chiara, okulda müzik öğretmeni sayesinde gitarla tanıştığını söyleyerek, 1990'lı yıllarda dünya çapında ünlü İngiliz klasik gitar virtüözü Julian Bream ve Andres Segovia gibi sanatçıları, günümüzde ise İtalyan sanatçı Alberto Zedda'yı kendine örnek aldığını ifade etti.

Batı müziğinde klasik müziğe en yakın olan The Beatles, Pink Floyd gibi grupları severek dinlediğini dile getiren Chiara, şunları söyledi:

"Doğu müziği de benim içimde farklı bir müzik. Farklı bir şeması var. Batı müziğini dinlediğim zaman yeni bir parça olmasına rağmen bunu belli bir klasöre koymak için bütün donelere sahibim ama aynı şekilde Doğu müziği ile etkilendiğim bir parçada bunu yapamıyorum. Yalnızca dinliyorum. Aslında bu da kulaklarımı daha serbest bırakıyor. Batı müziğinde neyin, nasıl olduğunu bildiğim için daha teknik ve bilimsel yaklaşıyorum. Doğu müziklerine ise bir dinleyici ruhu ile yaklaşıyorum."

Chiara, Rossini Opera Festivali ile 2013 yılından beri çalıştığını ve festival sayesinde İstanbul'da ilk kez konser verdiğini aktararak, "Bu konser, Rossini'ye ithaf edilmiş ve yeni bestelenmiş parçalardan oluşan ve onları derleyip yeniden sunmak projesi aynı zamanda. Bu ve yeni çıkardığım son albümün ismi de Rossinimania" dedi.

Sanatçı, üç bölümden oluşan konserinde gitarıyla, Frans Joseph Haydn, Niccola Paganini, Gioachino Rossini, Marco Reghezza ve Robert Tagliamacco gibi sanatçıların eserlerini seslendirdi.

- Eugenio Della Chiara


1990’de İtalya, Pesaro’da doğan Eugenio Della Chiara 8 yaşında Simona Barzotti gözetiminde gitar çalışmalarına başladı. 2002’de Piero Bonaguri ile karşılaşarak Faenza’da Scuola Grande “San Filippo” kurslarına devam etti. 2009’da lise eğitimini başarıyla bitirdikten sonra ertesi yıl hocası Giuseppe Ficara gözetiminde, Pesaro’da “Rossini” konservatuarından en iyi dereceyle mezun oldu. Rossini Vakfı'nın verdiği eğitim bursuna iki kez hak kazanan sanatçı, Milano Universita Cattolica’da beşeri ilimler eğitimi alarak, Modern Filoloji Bölümünü bitirdi. Rossini'nin "Külkedisi" eseri üzerine hazırladığı tezi takdir kazanan Chiara, dünyanın önemli salonlarında birçok konser verdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :