Rosetta 12 yıllık görevini tamamlıyor

Rosetta 12 yıllık görevini tamamlıyor

67P/Churyumov–Gerasimenko kuyruklu yıldızına inen uzay modülü Philae’yi taşıyan ve aynı zamanda modülün topladığı verileri dünyaya gönderen Rosetta uzay aracının görev süresi doldu- Rosetta fiziken görevini tamamlasa da kuyruklu yıldızdan gönderdiği veril

PARİS (AA) - HAJER M’TİRİ / F. ESMA ARSLAN - Rosetta uzay aracı, 67P/Churyumov–Gerasimenko kuyruklu yıldızına inerek 12 yıllık görev süresini tamamlayacak.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 12 yıl önce uzaya gönderilen ve son 2 yıldır aktif hale gelerek bilim tarihinde ilk kez bir uzay modülünü kuyruklu yıldıza indiren uzay aracı olan Rosetta'nın, aynı kuyruklu yıldıza inerek tamamen devre dışı kalacağını duyurdu.

Bilim adamları, Rosetta'nın fiziksel olarak görevinin sona ereceğini ancak son 2 yılda topladığı verilerin incelenmesinin yıllar alacağını söylüyor.

AA muhabirine konuşan ESA Güneş Sistemi Operasyonlarından Sorumlusu Gerhard Schwehm, Rosetta'nın kuyruklu yıldıza inmesini "sonun başlangıcı" olarak değerlendirdi.

Aynı zamanda 1985'den mart ayına kadar Rosetta'yı tasarlayan ekibin içinde de yer alan Schwehm, "Rosetta görevini bugün itibariyle başarıyla tamamlamış olacak. Bugün Rosetta'nın sadece operasyonel faaliyeti sona erecek. Rosetta'nın ana görevi kuyruklu yıldızın yapısına ilişkin bilgileri toplamaktı ki bunu başarıyla gerçekleştirdi." ifadelerini kullandı.

Schwehm, kuyruklu yıldızların uzaydaki en ilkel nesneler olduklarını, 4,6 milyon yıl önce güneş sistemi oluşurken artan parçalardan meydana geldiklerine inandıklarını dile getirdi.

"Dünya'ya suyu kuyruklu yıldızlar mı getirdi? sorusuna cevap arıyorduk. Tamamen olmasa da kısmen, Dünya'ya suyun gelmesinde kuyruklu yıldızların katkısı olduğunu gördük." yorumunda bulunan Schwehm, başka bir teorilerinin de suyun Dünya'ya steroidler tarafından gelmiş olabileceği yönünde olduğunu anlattı.

- "Toplanan bilgilerin analizi en az 10 yıl alacak"

ESA Rosetta projesinde çalışan Matt Taylor da Rosetta'nın aslında yolculuğuna devam edeceğini şu sözlerle açıkladı:

"İnanılması güç ama Rosetta'nın 12,5 yıllık görevi neredeyse bitti. Rosetta daha ilk haftadan beri veri toplamaya başlamıştı. Şu an birçok farklı alandan bilim adamı bu 2 yılda toplanan verileri inceleyecek. Yeni bilimsel gelişmelere kapı aralayacak olan bu bilgilerin analizi en az 10 yıl alacak. Bu adeta bir yapbozun parçalarını birleştirmek gibi olacak."

Rosetta'nın, son görev gününde, güneş panelleri 20 kilometrelik bir mesafeden kuyruklu yıldızın yüzeyine yapışıp dümdüz bir hal alacak ve bir daha da oradan hareket etmeyecek.

Görev süresi boyunca, kuyruklu yıldızın yüzeyindeki oksijen molekülleri gibi kuyruklu yıldızların bir zamanlar güneş sistemine ait olduklarına dair birtakım verilere ulaşan Rosetta'nın sinyali, daha önce ayarlandığı şekilde kuyruklu yıldıza indikten sonra kesilecek.

Rosetta, 2004'te gönderilse de asıl görevine 12 Kasım 2014'te üzerinde taşıdığı uzay modülü Philae'nin kendisinden ayrılmasıyla başlamıştı.

Rosetta, Philae'nin kuyruklu yıldızına yaptığı tarihi inişin fotoğraflarını çekip dünyaya yollamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :