Romanya'da Türk-Tatarların milletvekili adaylık başvurusu reddedildi

Romanya'da Türk-Tatarların milletvekili adaylık başvurusu reddedildi

Merkez Seçim Bürosu, iki ay sonra yapılacak genel seçimlerde Türk-Tatar azınlığına ayrılan tek kişilik kontenjana yapılan 2 başvuruyu reddetti

BÜKREŞ (AA) - Romanya Merkez Seçim Bürosu, ülkede 11 Aralık'ta düzenlenecek genel seçimlerde Türk-Tatar azınlığa ayrılan tek kişilik adaylık kontenjanına başvuran 2 ismi de kabul etmedi.

Merkez Seçim Bürosu, halen milletvekili olan Amet Varol'un adaylık başvuru dilekçesini, Demokrat Müslüman Türk-Tatar Birliğine üye olmayan biri tarafından imzalandığı gerekçesiyle reddetti.

Öte yandan, diğer başvuru sahibi Eski Köstence Vali Yardımcısı Anefi Ersun'un adaylık kararı, Birliğin iptal edilen son kongresinde alındığı için kabul edilmedi.

Amet Varol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anefi Ersun ve kendisinin, Merkez Seçim Bürosunun kararının temyizi için Bükreş Mahkemesine başvurduklarını belirtti. Varol, mahkemenin bu kararı onanması durumunda bir üst mahkeme olan Yargıtaya başvuracaklarını dile getirdi.

Milletvekili adaylığına başvuru süresinin 23 Ekim'de sona ereceği ülkede, temyiz sürecinin bu kadar kısa sürede sonuçlanıp sonuçlanmayacağı da bilinmiyor.

Yargıtayın, Merkez Seçim Bürosunun aldığı kararı onaması ve Birliğin yeni aday belirleyememesi durumunda Tatar-Türk azınlığı ilk kez Romanya meclisinde temsil edilemeyebilir.

Genel seçimlerde, Türk-Tatar azınlık için Demokrat Müslüman Türk-Tatar Birliğinin kongrede belirlediği bir aday için tek kişilik kontenjan ayrılıyor.

Ülkede 2011'de yapılan son nüfus sayımına göre 20 bin civarında Türk-Tatar azınlığı mensubu yaşıyor. Türk kökenli Prof. Dr. Tahsin Cemil, 1997 yılında azınlıkların parlamentoda temsil edilmeleri konusundaki ilk kanun tasarısını hazırlamış, Romanya'daki Macar azınlık temsilcileri de onu desteklemişti. Dönemin geçici Cumhurbaşkanı Ion Iliescu da “Bütün azınlıklara temsil hakkı tanıyalım” diyerek tasarıya destek vermiş ve Romanya’daki tüm azınlıklar için parlamentoda temsil hakkı veren tasarı yasalaşmıştı.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :