Romanya'da nevruz kutlaması

Romanya'da nevruz kutlaması

Bükreş ve Köstence'de nevruz coşkuyla kutlandı

BÜKREŞ (AA) - Romanya'nın başkenti Bükreş ve Köstence şehrinde nevruz kutlamaları düzenlendi.

Romanya'da Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile işbirliğinde Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye ve Türkmenistan Büyükelçiliklerinin desteğiyle yapılan organizasyonda nevruz kutlandı.

Romanya'nın başkenti Bükreş'te ve Köstence kentinde düzenlenen etkinliklere 14 farklı ülkeden 43 sanatçı katıldı.

Bükreş Ulusal Opera konser salonunda yapılan nevruz organizasyonunda sanatçılar Türk dünyası ülkelerinin şarkılarını seslendirdi.

Kutlamalara, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, TÜRKSOY Azerbaycan Temsilcisi Elçin Gafarlı’nın yanı sıra üst düzey yabancı diplomatlar ile Türk ve Rumen vatandaşları da katıldı.

Büyükelçi Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Asya’dan Balkanlara geniş bir coğrafyada kutlanan nevruzun Romanya'daki Türkler tarafından da Dobruca bölgesinde kutlandığını belirtti.

Bu yıl TÜRKSOY sayesinde nevruzu farklı kutladıklarını ifade eden Ertaş, "Bundan da çok mutluyuz çünkü TÜRKSOY, bu yıl buraya 50’ye yakın Orta Asya'dan ve Türk dünyasından sanatçı getirdi ve bu konser vesilesiyle soydaşlarımızla beraber önce Köstence’de bugün de Bükreş’te Rumen dostlarımızla bir araya geldik. Türk dünyasının bütün enstrümanları, ortak kültürümüzün özelliklerini Rumen dostlarımızla paylaştık. Bize bu imkanı tanıyan TÜRKSOY’a ve Yunus Emre Enstitüsüne şükranlarımızı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şeref Ateş de Romanya'daki nevruz organizasyonun, 14 ülkeden 43 sanatçının bir yıla yakın bir çalışması neticesinde gerçekleştirildiğini dile getirdi.

"Nevruzun tüm Türk dünyasında, doğu aleminde, birçok ülkede kutlanması nedeniyle biz bunu ortak bir organizasyon olarak gerçekleştirdik." diyen Ateş, dünyada savaşların, göçlerin yaşandığı bir dönemde yeniden doğuş anlamına gelen bu bahar şenliğini Avrupa'nın farklı ülkelerinde kutlamanın, kendilerine doğunun batıya getireceği büyük bir ışığın, büyük bir aydınlığın olduğunu gösterdiğini aktardı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :