Romanya seçimlerinde kaolisyon beklentisi

Romanya seçimlerinde kaolisyon beklentisi

Teknokrat hükümetle yönetilen Romanya'da halk yarın sandık başına gidecek- Kamuoyu yoklamaları merkez soldaki Sosyal Demokrat Partiyi önde gösteriyor- Seçimden tek başına iktidar beklenmiyor

BÜKREŞ (AA) - Teknokrat hükümetle yönetilen Romanya'da halk yarın sandık başına gidecek. Kamuoyu yoklamaları Sosyal Demokratları önde gösterse de tek parti iktidarı beklenmiyor.Avrupa Birliği'nde (AB) kişi başına düşen gelirin en düşük olduğu ülkelerden Romanya'da son komünist Devlet Başkanı Nikolay Çavuşeksu'nun 25 yıl süren diktatörlüğünün ardından 1989'dan bu yana yedi kez genel seçimler yapıldı. Ülkede yarın yaklaşık 18 milyon seçmen 8'inci defa sandık başına gidecek. Seçmenler öncelikle ekonomik sorunlar, işsizlik ve kamudaki yolsuzluk iddialarının üzerine gidilmesi ve çözüme kavuşturulması beklentisi içinde. AB'ye 2007'den bu yana üye olan ülkede parlamento, Senato ve Temsilciler Meclisi olmak üzere iki yapıdan oluşuyor.Romanya'da geçen yıl seçim sisteminde yapılan değişiklikle milletvekili sayısı 412'dan 330'ya, senatör sayısı da 176'dan 136'ya düşürüldü. Düzenleme çerçevesinde ülke dışında yaşayan Romanyalılar için 4 milletvekili, 2 senatör ile 18 azınlık milletvekili kontenjanı ayrıldı.
- Türk-Tatar kontenjanı boş kalacak
Hafta sonu yapılacak seçimlerde ilk kez azınlık Türk-Tatar milletvekili için ayrılan bir kişilik kontenjan boş kalacak.Yargıtay, Merkez Seçim Bürosunun usul hataları nedeniyle başvurularını reddettiği Türk-Tatar adaylar Amet Varol ve Anefi Ersun'un seçimlere katılamayacakları yönündeki kararı onaylamıştı. Ersun, Yargıtayın bu kararı üzerine Romanya Liberal ve Demokratlar İttifakından (ALDE) ikinci sıra milletvekili adayı olarak seçime katılıyor.
- Hükümeti kaybeden Sosyal Demokratlar yine önde
Romanya'da genel seçim yarışının, eski Başbakan Yardımcısı (PSD) Liviu Dragnea'nın başında olduğu PSD (Sosyal Demokrat Parti) ile Alina Gorghiu'nun liderliğini yaptığı merkez sağdaki Ulusal Liberal Parti (PNL) arasında geçeceği tahmin ediliyor. Seçimlerde 6 binden fazla aday ve 11 parti yarışacak. Romanya'da 43 seçim bölgesi bulunuyor. Yurt dışındaki Romanyalılar da e-posta yoluyla oy kullanabilecek. Kamuoyu yoklamalarında, geçen yıl Bükreş'de bir eğlence merkezinde çıkan yangından sonra patlak veren protestolar nedeniyle hükümetten çekilmek zorunda kalan PSD önde görülüyor. Anketler, PSD'nin oyların yüzde 40'ını, PNL'nin yüzde 30'unu alacağını fakat seçimden tek başına iktidar çıkmayacağını gösteriyor.Bükreş'te 30 Ekim 2015'de 63 kişinin ölümüne neden olan yangının ardından halk yetkilileri ihmalkar davranmakla suçlayarak sokaklara dökülmüştü. Ülkede ekonomik sıkıntılar ve işsizlik gibi sorunların arttığı bir dönemde yaşanan bu trajik olay, toplumsal patlamaya neden olmuştu.Protestoların giderek artması üzerine dönemin Başbakanı Victor Ponta istifa etmiş, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis geçen yıl kasım ayında hükümeti kurma görevini AB Komisyonunun eski üyesi Dacian Ciolos'a vermişti. Seçime kadar görevlendirilen teknokrat hükümeti, çeşitli uzmanlar, diplomatlar ve sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :