Romanlar "Kakava"ya Hazırlanıyor

Romanlar "Kakava"ya Hazırlanıyor

Edirne'de yaşayan Romanlar, "Kakava" olarak adlandırdıkları Hıdrellez'i kutlamaya yarın başlayacak- Sarayiçi adasında, protokol üyeleri ve Roman çeribaşı tarafından Kakava ateşinin yakılmasıyla başlayacak şenlikler iki gün sürecek

EDİRNE (AA) - Edirne'de yaşayan Romanlar, "Kakava" olarak adlandırdıkları Hıdrellez kutlamalarına hazırlanıyor.

Baharın gelişini, Kakava ile bayram havasında kutlayan Romanlar, hazırlıklara evlerini temizleyerek başladı.

Sobalarını söküp borularını temizleyen, atlarını tımarlayan ve evlerini boyayan Romanlar, Kakava Şenlikleri'nde giyecekleri giysileri de sandıktan çıkardı.

Gelenekselleşen ve turizmcilerin tur paketleri içinde yer verdikleri Kakava Şenlikleri, Edirne Belediyesi himayesinde yarın akşam Kakava ateşinin, protokol üyeleri ve Roman çeribaşı tarafından yakılmasıyla başlayacak.

Renkli görüntülere sahne olacak etkinlikler çerçevesinde, yurtiçi ve yurtdışından gelenler için konserler ve at yarışları düzenlenecek. 6 Mayıs sabahı ise oturdukları mahallelerden Sarayiçi'ndeki Tunca Nehri kenarına gelecek Romanlar, yüzlerini nehir suyunda yıkayacak ve gelenek gereği evlerinin kapılarına asacakları ağaç dallarını koparacak.

Evlilik çağındaki kızlar da gelinlikleriyle nehir kenarında bir araya gelecek.

Birçok fotoğraf sanatçısı ve basın mensubu, bu görüntüleri çekebilmek için şimdiden hazırlıklara başladı.

 

- "Yazın müjdesini veren ışık"

 

Roman Çeribaşı Fikri Ocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kakava'nın Romanlar için "bayram" anlamına geldiğini söyledi.

Edirne Roman Dernekleri Federasyonu ve Kakava Şenlikleri Araştırma Derneği Başkanı Erdem Güyümgüler de Kakava'nın kış mevsiminden bahara geçişi simgelediğini belirtti.

Yanan Kakava ateşinin yazın müjdesini veren bir ışık anlamına geldiğini ifade eden Güyümgüler, "Kakava Romanlar arasında çok farklı ve özel kutlanır. Kakava için temizlikler yapılır. Kutlamalarda da Kakava ateşinden atlamak ve Tunca Nehri suyunda yüz yıkamak, sağlık, sıhhat ve bereket anlamını taşır" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı