Roman öğrencilere kültür, sanat ve eğitim desteği

Roman öğrencilere kültür, sanat ve eğitim desteği

Roman vatandaşların temel kamu hizmetlerine erişimini ve istihdam edilebilirliğini artırmayı amaçlayan SIROMA projesi kapsamında okullara kurulan konteynerlerde çalışmalar başladı- Roman öğrenciler okul bahçesindeki konteynerlerde uzman öğretmenleri gözet

EDİRNE (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Roman vatandaşların temel kamu hizmetlerine erişimini ve istihdam edilebilirliğini artırmayı amaçlayan Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi (SIROMA) kapsamında okullara kurulan konteynerlerde çalışmalar başladı.

Roman öğrenciler okul bahçesindeki konteynerlerde uzman öğretmenleri gözetiminde kültürel, sanatsal ve eğitim alanında çalışmalar yapması planlanan proje çalışmaları Adana, Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Manisa, Mersin, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'da Roman öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda çalışmalar başladı.

Edirne'deki pilot okullardan Meriç İlkokulu'ndaki öğrenciler de derslerinin ardından SIROMA konteynerine giderek çalışmalar yaptı.

Balkan Roman Birliği (BAROM) Başkan Vekili ve Proje Sosyal Arabulucu Bahattin Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, roman öğrencilerin derslerin haricinde konteynerlerde ek çalışmalar yaptığını söyledi. Projenin Roman öğrencilerin okula bağını artıracağını belirten Ulusoy, "Burada resim, müzik, tiyatro çalışmaları yapılacak. Öğrencilerimizin ailelerine çocuklarının durumları ve yaptıkları çalışmalarla ilgili sunumlar yapılacak. Burası çok amaçlı bir alan. Öğrenci sosyal anlamda 7/24 çalışabilecek. Şunun altını çizmek istiyorum. Okullarımızda eğitim gören Roman öğrenciler toplu şekilde alınıp, buraya getirilecek diye bir şey yok. Burada çocuklarımıza Milli Eğitim Bakanlığının müfredatı uygulanacak. Diğer illerde de projeye ilişkin çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Meriç İlkokulu Müdürü Azize Firdevs Turan da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hayata geçirilen SIROMA projesinin Roman öğrencilere katkıda bulunacağını söyledi. Roman öğrencilerin konteynerlerde sosyal çalışmalar yapacağını dile getiren Turan, "Çocuklarımız ders dışı etkinlik olarak okuldaki eğitim bittikten sonra 14.30 itibarıyla burada çalışmalar yapabilecek. Bugün tuvalde resim yapmayı öğrendiler. Aynı zamanda bu çalışmalar öğrencilerin iyi alışkanlıklar edinmesine sebep olacak. Okul bittikten sonra burada edindikleri hobileri devam ettirerek topluma katkıda bulanacaklar" şeklinde konuştu.

-SIROMA Projesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Roman vatandaşların temel kamu hizmetlerine erişimini ve istihdam edilebilirliğini artırmayı amaçlayan "Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi"ne 10 milyon 430 bin 169 avro bütçe ayrıldı.

Bu kapsamda, eğitime devamı desteklemek için Roman ailelere mevcut eğitim yardımları hakkında bilgilendirme yapılacak. Okul öncesi ve ilköğretim kurum standartları modülü aracılığıyla okula devam etmeyen öğrenciler belirlenerek çocukların okula gönderilmesi sağlanacak, yetişkin eğitimi yapılarak kız çocuklarının okula devamı konusunda veliler bilinçlendirilecek.

Romanların yoğun yaşadığı illerde öğrencilerin başarılarını geliştirmek amacıyla ilkokul ve ortaokul düzeyinde telafi edici ders dışı eğitim verilecek.

Proje ile Romanların topluma entegrasyonunun kolaylaştırılması hedefiyle sosyal koruma alanındaki kurumların kapasitelerinin artırılması, mekanizmaların işleyişine destek verilmesi ve koordinasyonun sağlanması hedefleniyor.

Pilot okullardaki çalışmalar 2017 sonuna kadar 1 yıl süresince uygulanacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :