Roman müzisyenlerin sınav heyecanı

Roman müzisyenlerin sınav heyecanı

Mahalli sanatçı kartı almak için sınava giren Roman müzisyenler, jüri karşısında terledi

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağlı Roman müzisyenler, mahalli sanatçı kartı alabilmek için jüri karşısına çıkıp yeteneklerini sergiledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'ne başvuran 116 Roman müzisyen, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcılarının Tespit ve Kayıt İşlemleri Hakkındaki yönergesi doğrultusunda verilen mahalli sanatçı kartını alabilmek için Tekirdağ Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda sınava girdi.

Keman, ud, klarnet, davul, def, kanun ve darbuka gibi müzik aletleriyle hünerlerini sergileyen müzisyenler, sınav sırası beklerken, salon dışında da müzik yaparak heyecanlarını yenmeye çalıştı.

Tekirdağ Roman Kültürü Yaşatma ve Müzisyenler Derneği Başkanı Ümit Satılmış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Roman müzisyenlerin bir araya gelerek kültürlerini tanıtmaya çalıştığını söyledi.

Mahalli sanatçı kartına sahip olan Roman müzisyenlerin, birçok konuda avantaj sahibi olduklarını belirten Satılmış, "Mahalli sanatçı kartı almaya hak kazanan arkadaşlarımız bazı işlerde ve sigortalı çalışabilme noktasında birçok avantaja sahip olabilecek" dedi.

Uygulamayla müzisyenliğin daha kaliteli yapılacağını ifade eden Satılmış, şunları kaydetti:

"Bundan sonra kamu kurumlarında mahalli sanatçı kartı olmayanlar zannediyorsam çalışamayacaklar. Çünkü bu sınavda başarılı olabilmek için yöresel ezgileri bilmek gerekiyor. Sınava her katılan geçecek ve kartı almaya hak kazanacak diye bir kaide yok. Önceki sınavda 100 kişiden 70 kişi geçti, 30 kişi kalmıştı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı