Roma'da NATOPA semineri

Roma'da NATOPA semineri

İtalya'nın ev sahipliği yaptığı aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40 ülkeden 140 parlamenterin katıldığı seminer sona erdi-AK Parti Ankara Milletvekili Aydın: "Türkiye, Roma’da muhalefetiyle, iktidarıyla tam bir birlik görüntüsü verdi"

ROMA (AA) - NATO Parlamenter Asamblesi’nin (NATOPA) İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlediği iki günlük seminer sona erdi.

İtalya Temsilciler Meclisi’nin ev sahipliği yaptığı ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40 ülkeden 140 parlamenterin katıldığı seminer, gerçekleştirilen düzensiz göç, Suriye ve Irak özelindeki oturumlarla tamamlandı.

Seminerde Türkiye’yi, NATOPA Türkiye Başkanı AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, AK Parti Ankara Milletvekili Ertan Aydın, CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural’dan oluşan heyet temsil etti.

Seminerin son gününde, ABD Başkanı Barack Obama'nın DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Suriye ve Irak’ta DEAŞ ile mücadeleye ilişkin bir sunum yaptı.

Parlamenterlerin sorularını da cevaplandıran McGurk, Türk milletvekillerinin sorularına doğrudan cevap vermekten kaçınarak, "Türkiye’nin DEAŞ’a yönelik çabalarını takdir ediyoruz. İki NATO üyesi olarak yan yana verdiğimiz mücadeleden gurur duyuyoruz. Diğer karışık konulara burada girmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu arada, edinilen bilgiye göre, NATOPA Türkiye Başkanı Osman Aşkın Bak, McGurk ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bak’ın, McGurk ile görüşmesinde bölgedeki gelişmeler üzerine Türkiye’nin hassasiyetlerini ilettiği öğrenildi.

-Aydın'ın değerlendirmeleri

Seminerin ardından AA muhabirinin sorularını cevaplandıran AK Parti Ankara Milletvekili Ertan Aydın, McGurk’e ABD’nin yakın gelecekte terör örgütü PYD/YPG’ye yönelik politikasını gözden geçirip geçirmeyeceği sorusunu yönelttiğini dile getirerek, "Tabii o, bu soruya doğrudan cevap vermekten kaçındı. Başkan Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında dün çok verimli bir görüşme gerçekleştiğinden bahsetti. İki liderin bu konuları masaya yatırdığını aktardı. Bundan sonra daha güçlü işbirliği içerisinde, birbirimize destekle oradaki sorunları yürüteceğiz deyip, aslında bunun kapısını açmış oldu." diye konuştu.

Aydın, McGurk’ün, "Bundan sonra PYD’ye destek vermeyeceğiz" demek istemediğini sadece sorunların birlikte çözülmesine ilişkin iki ülke liderinin dünkü görüşmesini işaret ettiğine dikkati çekti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Çonkar’ın da Musul ile ilgili bir soru sorduğunu anlatan Aydın, ABD’li yetkilinin bu soruya da kaçamak cevap verdiğini aktardı.

Özel temsilci McGurk’ün seminerin başında Türk heyetini özellikle selamladığını ve 2 hafta önce ziyaret ettiği Türkiye’de 15 Temmuz’da korkunç ve trajik bir şey yaşandığına şahit oluşunu aktardığını söyleyen Aydın, "Orada da çifte standart görülüyor. 'Ne kadar zor zaman geçirdiğinizin farkındayız, kınıyoruz' deniyor ama iadeye yanaşılmıyor. Aynı PYD konusunda da bu yapılıyor. ABD’nin tutum sergileyememek gibi politik belirsizlik gibi, kafa karışıklığı hali var. Herhalde başkanlık seçimini bekliyor olabilirler." değerlendirmesini yaptı.

Yaptıkları çıkışlarla diğer ülkeler nezdinde farkındalık yarattıklarını ifade eden Aydın, NATOPA seminerinin kendileri için güzel geçtiğini belirterek, "Heyettekiler de bizim tutumumuzu desteklediler. Türkiye, Roma’da muhalefetiyle iktidarıyla tam bir birlik görüntüsü verdi. Bu konularda ortak hassasiyet gösterdiler. Çıkışta bir sürü farklı ülkelerden insanlardan geribildirimler aldı." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :