Robotik cerrahiyle böbrek nakli

Robotik cerrahiyle böbrek nakli

GÜ Tıp Fakültesi'nde 19 canlı vericinin böbreği robotik cerrahi yöntemiyle çıkarıldı

ANKARA (AA) - Türkiye'de, cerrahinin birçok alanında kullanılan "robotik cerrahi" yöntemiyle 'ilk' defa bir üniversite hastanesinde 19 canlı vericinin böbreği çıkarıldı.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Dalgıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılda yaklaşık 2 bin 500 canlı vericiden böbrek nakli gerçekleştirildiğini söyledi.

Her hangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı bir kişinin ameliyata maruz kaldığını ifade eden Dalgıç, şöyle konuştu:

"Yapılan bu ameliyatlar, klasik açık yöntemle karın ve sırt bölgesinin bazı kaslarını da içeren bir kesiyle yapılıyor. Bu da hastanın iyileşmesini geciktiriyor. Kısa bir süreden beri yapılabilen robotik cerrahiyle canlı vericinin böbreğini alma ameliyatı ise hastaların kısa sürede sosyal hayatına dönmesini sağlıyor. Bu ameliyat robotik cerrahiyle birkaç küçük delikten içeri sokulan küçük çaplı aletler ve kamerayla gerçekleştiriliyor. Böbreği dışarı çıkarmak içinse kasık bölgesinden kasları içermeyen bir kesi yapılmaktadır. Bu durum hastalara daha az ağrılı bir ameliyat ve daha estetik bir kesi izi sunar. Verici hastalar daha erken normal yaşantılarına ve iş hayatlarına dönerler. Ayrıca robotik cerrahi, ameliyatı gerçekleştiren cerraha belirgin bir rahatlık ve konfor sunmaktadır. Robotla yapılan bu ameliyatlar, canlı vericilerin daha çabuk iyileşmesini sağlıyor."

- Robotik cerrahiyi kullanan ilk  merkez

Prof. Dr. Dalgıç, robotik canlı donör nefrektomisinin yüksek maliyetli bir teknolojik yatırım gerektirdiğini dikkati çekerek, "Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı gelişmiş organ nakli merkezlerinde kullanılmaktadır. Üniversitemizin Organ Nakli Merkezi ülkemizde bu yöntemin kullanıldığı ilk ve tek merkez olma özelliğini taşımaktadır. GÜ Organ Nakli Merkezi'nde şu ana kadar 19 canlı vericinin ameliyatı bu yöntem kullanarak yüzde 100'lük bir başarı oranıyla gerçekleştirildi" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı