Rize'de "Çay Toplama Yarışması" düzenlendi

Rize'de "Çay Toplama Yarışması" düzenlendi

Çay ve Yaz Festivali kapsamında gerçekleştirilen yarışmada 16 kişi, 5 dakikada en fazla ve düzgün çayı kesmek için yarıştı- 100 gram farkla birinci olan Bayram Dinç:- "Çay toplama işi bir sanattır. Ben de 30 yıldır bu sanatı icra ediyorum. Gerçek bir üret

RİZE (AA) - Rize Belediyesince bu yıl 8. düzenlenen Çay ve Yaz Festivali kapsamında "Çay Toplama Yarışması" gerçekleştirildi.

ÇAYKUR'un desteğiyle Engindere Mahallesi'ndeki bir çay bahçesinde yapılan yarışmaya, 18 yaşından büyük kadın ve erkek olmak üzere 16 yarışmacı katıldı.

Yarışmacılardan çay makasıyla 5 dakikada en fazla ve düzgün çayı toplamaları istendi. Renkli görüntülerin oluştuğu etkinlikte yarışmacılar, zamana karşı kıyasıya mücadele etti. Kendilerine verilen alanda çaylarını toplayan yarışmacılar, 5 dakika boyunca en fazla çayı toplamak için büyük çaba gösterdi. Etkinliğe, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Yarışmada, Bayram Dinç topladığı 20 kilogramla birinci, Yadıgar Mollaoğlu 19 kilo 900 gramla ikinci, Necla Torlak ise 19 kilo 300 gramla üçüncü oldu.

Rize Belediyesince birinciye tam, ikinciye yarım, üçüncüye ise çeyrek altın hediye edildi. ÇAYKUR tarafından ise dereceye giren yarışmacılara çay ve çeşitli hediyeler verildi. Ayrıca tüm yarışmacılara katılım sertifikası takdim edildi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çay üretiminin en fazla Rize'de olduğunu ve çayın milli, stratejik bir ürün olduğunu söyledi.

Bölgenin tek geçim kaynağının çay olduğunu ifade eden Paliç, "Türkiye'nin her bölgesinde insanlar kendi milli ürünlerini tanıtmak için yarışmalar, festivaller düzenliyor. Çayımızda bu geç kalınmış bir organizasyondur. Bundan sonra daha da geliştirilerek bu tarz yarışmaların devam etmesini temenni ediyorum." dedi.

- "Çay toplamak bir sanattır"

Yarışma sonucunda birinci olan Bayram Dinç ise Rize'de ilk defa böyle bir yarışma düzenlendiğini belirtti.

Çay toplama işinin bir sanat olduğunu dile getiren Dinç, "Ben de 30 yıldır bu sanatı icra ediyorum. Gerçek bir üreticiyim. Rize Belediyesine böyle güzel bir organizasyon düzenlediği için teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Dinç, "Senede yalnız başıma 8 tona yakın çay topluyorum. Bunun hepsini kendi başıma topluyorum. Buradan da Rizelilere önerim herkes kendi çayını kendi toplasın. Muhtar olmama rağmen kendi çayımı kendim topluyorum. Boş yere çay tarım arazilerine işçilerini sokmasınlar." değerlendirmelerinde bulundu.

Yarışmacı Emine Bayram da uzun zamandır çay topladığını ve yılda 15 ton çay ürettiklerini anlattı.

Günde tek başına 400 kilogram çay kestiğine işaret eden "Kendime çok güvendiğim için bu yarışmaya katıldım. İnşallah her sene devam eder ve ben de katılırım." ifadelerini kullandı.

Yarışmanın ardından festivale, yaz sporu etkinlikleriyle devam edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :