Rize'de balık avı sezonu törenle açıldı

Rize'de balık avı sezonu törenle açıldı

Vali Yazıcı: "Karadeniz Türkiye'de balıkçılığın yüzde 63'ünü sağlamaktadır"

RİZE (AA) - Rize Valisi Ersin Yazıcı, Karadeniz'in Türkiye'de balıkçılığın yüzde 63'ünü sağladığını söyledi.

Rize Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce av sezonunun açılışı dolayısıyla Motorcu Balıkçı Barınağı'nda tören düzenlendi.

 Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ve balıkçıların katıldığı törende Rize Belediyesi Halk Oyunları ekibi, folklor gösterisi sundu. 

Törende konuşan Vali Yazıcı, ilk kez böyle bir sezon açılışına katıldığını belirterek, "Karadeniz Türkiye'de balıkçılığın yüzde 63'ünü sağlamaktadır. Rize'nin de Karadeniz coğrafyasında balıkçılıkta önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Giderek azalmakla birlikte balıkçılıkla ekmek yiyen aile sayısı yine de küçümsenmeyecek kadar çok" ifadelerini kullandı.

Artık gıda ürünleri ve hayvansal gıdalarda çok ciddi tartışmaların olduğunu anlatan Yazıcı, "Bütün gıda ürünleriyle ilgili çeşitli tereddütlerin olduğunu düşünürsek sadece temiz ve tereddütsüz olan bir tek su ürünleri kaldı. Balıkçılık bu manada çok önemli. Çok temiz bir denizimiz var. Burada elde edilen balıklarda hiçbir tereddüde mahal kalmadan GDO veya başka tereddütlere mahal kalmadan rahatlıkla tüketilebilen gıda maddesi olarak kabul edilmektedir. Balıkçılarımız sabırsızlıkla aylardır bugünü bekliyorlardı" diye konuştu. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut ise Rize'de su ürünleri potansiyeli olarak 37 balıkçı barınağı bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ticari anlamda 5 bin kişi balıkçılıktan geçimini sağlıyor. 25 tanesi 12 metreden büyük olmak kaydıyla toplamda bin 79 adet balıkçı gemimiz mevcut. Ortalama olarak yılda 50-60 bin tonluk bir avcılıktan ve 2 bin 500 tonu da yetiştiricilikten olmak üzere bir potansiyelimiz var. Ümidimiz yeni sezon üretici ve tüketiciler açısından hayırlı geçer."

Konuşmaların ardından balıkçılar havai fişek gösterisi eşliğinde, "Vira Bismillah" diyerek teknelerle denize açıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı