Ribat’tan İslam’da Barış ve Savaş Konferansı

Ribat’tan İslam’da Barış ve Savaş Konferansı

Musab Seyithan, “İslam’ın özü barış ve kardeşliktir, İslam, savaştan değil, barıştan yana tavır alır.”

Ribat Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ribat Eğitim Vakfı İlim Heyeti Başkanı Musab Seyithan Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesinde ve Anadolu Aile Derneği (ANADER)’de bir dizi konferans verdi ve İslam’da Barış’ın ve Savaşın hükümlerini anlattı.

 

Konferanslarda, İslam’ın özünün sulh olduğunu, barış olduğunu ifade eden Ribat Eğitim Vakfı İlim Heyeti Başkanı Musab Seyithan, “İslâm’da savaş yüce bir dava uğruna, fikir ve düşünce hürriyeti adına, insanlığa giden yolları açma uğruna yapılır. İslâm’da savaş; kan dökmek, toprak kazanmak, ganimet elde etmek için yapılmaz.

İslâm’da savaş, genelde müdafaa eksenlidir. Cihad, Allah ile insanlar arasındaki engelleri bertaraf ederek, onların Allah ile buluşmalarını sağlama ameliyesidir. Savaş ise büyük ve kutsal bir hareket o­lan cihadın bir parçasıdır. Ama kaynaklarda cihad bazen savaş yerine de kul­lanılır. Yani cihad, savaşı da içine alan bir harekettir. Fakat savaş ke­limesi, cihadın ihtiva ettiği mânâyı tamamen kapsamaz. Cihad kıyamete kadar devam e­decek olan bir harekettir; kesintisizdir. İslâm’ın doğru anlaşılması, anlatılması, sevdirilmesi için ortaya konulan her türlü gayret cihadın kapsamına girmektedir. Savaş ise gerektiğinde İslâm düşmanları ile yapılan fiilî mücadelenin sadece bir kısmıdır.” Şeklinde konuştu.  İslam’ın insanı yaşatma merkezli bir sistemi insanlığa sunduğunu ifade eden Musab Seyithan, “İslâm, insan hayatına çok büyük önem ver­miş ve insan hayatını koru­mak ve kurtarmak için mümkün olan her şeyi yapmıştır. Kur’ân’da şöyle buyrulmuştur:  ‘Haksız yere Allah’ın haram kıldığı cana kıymayın!’ (En’âm, 6/151),  ‘Her kim, bir başkasının canına kıymamış veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmamış birisini öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir insanın hayatını kurtarırsa, bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.’ (Maide 32)  Bu, Allah tarafından insan hayatının korunmuşluğunun ilân edilmesidir. Bir insan başkalarının yaşama hakkına saygı gösterdiği sürece, hiç kimseye onu öldürme izni verilmez.” Dedi.

İSLÂM’DA BARIŞ ESASTIR

İslam’da savaşın Sebenlerini, “Müdafaa (Meşrû Müdafaa), Zulmü durdurmak veya Haksızlığa Uğrayan Müslümanları koruma, İrşat hürriyetini sağlama, Yapılmış bir barış anlaşmasının düşman tarafından bozulması,” şeklinde sıralayan, Ribat Eğitim Vakfı İlim Heyeti Başkanı Musab Seyithan, “İslâm’da savaşın sebebi, Müslüman olmayanların dine dâhil edilmesi değildir.

İslâm hukukçularının çoğunluğuna (cumhura) göre, savaşın sebebi, gerekçesi düşmanın İslâm’a ve Müslümanların ülkesine karşı saldırıda bulunulmasıdır.

Savaşın belirgin gerekçesi şudur:

“Size savaş açanlarla Allah yolunda siz de savaşın, ancak (sakın) aşırı gitmeyin.” (Bakara, 2/190)

Başka bir ifadeyle savaşın illeti, Müslüman olmayanların dine dâhil edilmesi değildir. Çünkü zaten Kuran bunu yasaklamıştır.

Müslümanlar istemediği hâlde düşmanla savaş durumu ortaya çıkmış olsa bile, kesin olarak kadınları, çocukları, yaşlıları, özürlüleri, din adamlarını ve hatta savaşta aktif görev almayan sivil erkekleri öldürmemişler, katliam ve soykırım yapmamışlardır. 

Netice itiba­riyle, İslâm’da barış esastır, savaş ise arızi bir durumdur. İslâm hukukunda savaşların meşruiyeti ise yukarıda saydığımız sebeplere bağlıdır.” Şeklinde konuştu.

 Konferanslar sonrası Ribat Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ribat Eğitim Vakfı İlim Heyeti Başkanı Musab Seyithan katılımcıların sorularını yanıtladı ve kitaplarını imzaladı.

Önümüzdeki süreçte de Ribat İlim Heyeti Başkanı Musab Seyithan’ın dizi konferansları Konya’da, çeşitli il ve ilçelerde devam edecek.