Reza Zarrab davasında flaş gelişme

Reza Zarrab davasında flaş gelişme

ABD'de yargılanan işadamı Reza Zarrab'ın 'reddi hakim' talebi, davaya bakan Yargıç Richard Berman tarafından reddedildi.

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delmek için  komplo düzenlemek suçlamasıyla New York'ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf'ın reddi  hakim talebi reddedildi.

 

 

Sarraf'ın avukatları, mahkemeye sundukları dilekçede, davaya bakan  Hakim Richard Berman'ın 2014 yılında İstanbul'da katıldığı bir konferansta Türk  yargısı hakkında olumsuz eleştiriler yaptığı ve Sarraf'ın Türkiye'de yargılandığı  davanın düşmesini buna örnek gösterdiğini belirtmişti. Avukatlar, bu gerekçeyle  Berman'ın davadan çekilmesini talep etmişti.

 

Yargıç Berman, katıldığı konferansın konuşma dökümünün, yanlı olduğu  iddialarını çürüttüğünü savunarak Sarraf'ın bu talebini reddetti.

 

Sarraf'ın avukatları atılı olan suç mahallinin ABD olmadığını ifade  ederek, davanın düşürülmesi talebinde de bulunmuştu.

 

Davanın düşürülmemesi ve ilerleyen süreçte savcılık ile avukatların  uzlaşamaması durumunda ilk duruşma, 23 Ocak 2017'de yapılacak.

 

Rıza Sarraf, geçen mart ayında Miami'de gözaltına alınmış ve kendisi  ile iki İranlıya, "milyonlarca dolarlık sahtekarlıkta bulunarak ABD'nin İran'a  uyguladığı ekonomik yaptırımları ihlal etme" suçlaması yöneltilmişti.

 

Sarraf'ın vekaletini üstlenen Brafmann&Associates avukatlık şirketince  18 Mayıs'ta mahkemeye sunulan dilekçede, Sarraf'ın 10 milyonu nakit toplam 50  milyon dolar kefalet karşılığında, Manhattan'da bir evde 24 saat güvenlik  kontrolü altında yaşama koşuluyla serbest bırakılmasını talep etmiş ancak mahkeme  bu talebi reddetmişti.