Rex Tillerson'ın ABD Dışişleri Bakanlığı adaylığı

Rex Tillerson'ın ABD Dışişleri Bakanlığı adaylığı

Senatoda Dış İlişkiler Komitesinde bir oy farkla onaylanan Tillerson'un adaylığıyla ilgili Genel Kuruldaki oylamanın gelecek hafta yapılması bekleniyor

WASHINGTON (AA) - ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump tarafından Dışişleri Bakanlığına aday gösterilen Exxon Mobil'in eski İcra Kurulu Başkanı (CEO) Rex Tillerson'ın, Senato Dış İlişkiler Komitesinde yapılan oylamada onaylandığı bildirildi.

Tillerson'ın adaylığı Senato Genel Kuruluna sunulmak üzere Dış İlişkiler Komitesinde 10 "hayır" oyuna karşı 11 "evet" oyuyla kabul edildi.

Rex Tillerson'ın adaylığının Florida Senatörü Marco Rubio'nun "evet" oyu vermesiyle bir oy farkla senatodan geçtiği kaydedildi. Rubio daha önce Tillerson'ın Rusya ile ilişkileri ve insan hakları konusundaki görüşleri nedeniyle "hayır" oyu vereceğini söylemişti.

Tillerson'ın Dışişleri Bakanlığı adaylığının Senato Genel Kurulunda gelecek hafta oylanması bekleniyor.

Donald Trump tarafından Dışişleri Bakanlığına aday gösterilmesinin ardından Exxon Mobil'den ayrılan Tillerson'ın şirketteki üst düzey yöneticiliği 2000'li yılların başlarına kadar uzanıyor. Tillerson, 2001 yılında kıdemli başkan yardımcısı, 2004'te başkan ve direktör, 2006'da ise CEO olmuştu.

Rex Tillerson hakkında geçen ay, Exxon Mobil'da CEO olduğu dönemde ABD'nin "Terörü Destekleyen Devletler Listesi"nde yer alan İran, Sudan ve Suriye'ye petrol satarak ambargoları deldiği ve bu durumun adaylığının ABD Senatosunda onaylanmasını güçleştirebileceği yorumları yapılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :