Ressamların buluşması Türk dünyasına eserler kazandırdı

Ressamların buluşması Türk dünyasına eserler kazandırdı

TÜRKSOY'un 19 yıldır sürdürdüğü Ressamlar Buluşmaları etkinlikleri sayesinde 20 farklı ülkeden 300 ressam, yaklaşık bin 500 eseriyle Türk dünyasının birbirinden farklı kültürlerini tuvallere yansıttı- TÜRKSOY İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Mülazımoğlu:

MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Türk dünyasının "UNESCO'su" konumundaki Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) 19 yıldır sürdürdüğü ressamlar buluşmaları sayesinde bugüne kadar 20 farklı ülkeden 300 ressamın yaklaşık bin 500 eseri Türk dünyasına kazandırıldı.

Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalışmalar yürüten TÜRKSOY'un en önemli faaliyetleri arasında yer alan "TÜRKSOY Ressamlar Buluşması" 19 yıldır aralıksız sürüyor.

Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kosova, Bosna Hersek, Moldova gibi 20 ülkenin tanınmış ressamının katıldığı ve kendilerine özgü eserlerini tuvale yansıttığı sanat eserleri ise çeşitli kentlerde sanatseverlerle buluşuyor.

Ressamlar buluşmalarının başladığı günden bu yana 20 farklı ülkeden 300 ressamın yaklaşık bin 500 eseri Türk dünyasına kazandırıldı. Koleksiyon haline getirilen eserlerin bir müze kurularak sergilenmesi hedefleniyor.

TÜRKSOY Genel Sekreterliği İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜRKSOY'un 1993 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti kültür bakanları tarafından imzalanan anlaşmayla kurulduğunu hatırlattı.

Teşkilatın o günden bu yana Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalıştığını vurgulayan Mülazımoğlu, Türk kültürünün dünyaya tanıtılması için çok önemli faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sadece kültür ve sanat alanında faaliyetler yürüttüklerini dile getiren Mülazımoğlu, sanatsal buluşmalar, sempozyumlar, paneller, festivaller gerçekleştirdiklerini aktararak, bunun yanı sıra nevruzu dünyaya tanıtmak için çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bir yandan da Türk Dünyası Kültür Başkenti faaliyetlerinin sürdüğünü anlatan Mülazımoğlu, 2016 Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin ise Azerbaycan'ın Şeki şehri olduğunu anımsattı.

- Avrupa'da 4 yıldır süren sergiler var

Ressamlar buluşmasının ise düzenledikleri önemli etkinlikler arasında yer aldığına işaret eden Mülazımoğlu, bu yıl 19'uncusunu Malatya'da gerçekleştirdikleri buluşmaya 19 ülkeden 22 ressamın katıldığını bildirdi.

Mülazımoğlu, buluşmaları sürdüreceklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"19 yıl boyunca Türk dünyasının tanınmış ressamlarının buluşmalarıyla yaklaşık bin 500 tabloluk bir koleksiyon oluşturduk. Buluşmalardan elde edilen tablolarda dünyanın değişik ülkelerinde sergiler açıyoruz. Şu an Avrupa'da yaklaşık 4 yıldır devam eden sergilerimiz var. Almanya, Fransa, İtalya, Bosna Hersek, Makedonya'da sergiler gerçekleştiriyoruz. Böylece kültürümüzü tanıtıyoruz. Sayısı bin 500'e ulaşan bu tablolardan ilerleyen yıllarda 'Türk Dünyası Çağdaş Sanatlar Müzesi' gibi bir resim müzesi oluşturmayı planlıyoruz. Bu tabloların müzede yer almasını sağlayarak Türk dünyasına mal etmiş olacağız."

Buluşmalardan elde edilen eserlerin hiçbir şekilde satılmadığını, satmayı da düşünmediklerini dile getiren Mülazımoğlu, sadece önemli kişilere ve devlet adamlarına hediye edildiğini, eserleri müzede sergileyerek halka mal olmasını istediklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :