Rektör Şahin, Oda başkanlarına projeleri anlattı

Rektör Şahin, Oda başkanlarına projeleri anlattı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya’daki oda başkanları ile bir araya gelerek, tarım ve tohumdaki teknolojinin geliştirimesi gerektiğini söyledi

SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Merkez Rektörlük Binası’nda gerçekleştiren toplantıda, üniversite olarak devlet ve millete fayda sağlayacak projelerin peşinde olduklarını söyledi. Bu kapsamda planlanan projelerden aşı üretim merkezinin stratejik bir alan olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şahin, aşı konusunda yurt dışına bağlı olmanın ülke ölçeğinde sıkıntı sonuçları beraberinde getirebileceğini anlattı. Prof. Dr. Şahin, bitki ıslahı ve tohumculuk merkezi çalışmaları kapsamında, özellikle mikrobik hastalıklar konusunda donanımlı bir laboratuvar oluşturmayı hedeflediklerini, gıda içeriklerinin analizi açısından da gerekli altyapıyı kurmayı amaçladıklarını anlattı.

“Selçuk Üniversitesi zor bir süreç yaşadı”

Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, Rektör Prof. Dr. Şahin’in rektörlük görevinde en zor dönemleri geride bıraktığına inandığını belirterek, “15 Temmuz’dan sonra Selçuk Üniversitesi zor bir süreç yaşadı. Üniversite olarak çok büyük sarsıntı da geçirdiniz ama iyi atlattığınızı düşünüyorum. Elbette ufak tefek hatalar olmuştur. Tabi ki bu kadar gizli bir yapının yüzde 100 isabetle teşhisinin, tedavisinin de kolay olduğunu düşünmüyorum. Zor bir süreç ama önemli olan bu süreçte bir tarafta bir mücadele verirken bir tarafta işlerin aksamamasıydı. Allah bu konuda hepimizin yardımcısı olsun, sıfır hatayla kararlar aldırsın” ifadelerini kullandı.

“Kaliteli milli tohumların üretilmesini istiyoruz”

Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik de, sağlıklı nesillerin yetişmesinde gıda güvenliğinin önemli olduğunu söyledi. Bu anlamda Konya ve çevresinin Türkiye’deki tohum üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını ürettiğini vurgulayan Çevik, “Tohum ve gen teknolojisi ülkemizde aşağılarda. İtalya, Fransa, Almanya, ABD’ye baktığımız zaman tüm tarımsal ürünlerinin hepsinin tohumlarını tohum ve gen teknoloji olarak inceliyor. Gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında, büyük bir alanda sera işlemini ve laboratuvarını kurarsak iyi milli tohumların üzerinde çalışılmış olur. Biz bunun sürdürülebilirliğini istiyoruz” diye konuştu.