Rekolte düşünce Anzer balı ve poleni gramla satılıyor

Rekolte düşünce Anzer balı ve poleni gramla satılıyor

Rize'nin Anzer Yaylası'nda üretilen ve kilogramı 700 liraya kadar satılan Anzer balı ve poleni, talep çokluğuna rağmen rekoltedeki düşüş nedeniyle 250 gramlık kavanozlarda müşterilere satılıyor

RİZE (AA) - Rize'nin Anzer Yaylası'nda üretilen Anzer Balı, rekoltedeki düşüş nedeniyle 250 gramlık kavanozlara konularak vatandaşlara satılıyor.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anzer balının, İkizdere'nin yayla merkezi Ballıköy'de (Anzer), 3000-3500 rakım arasında, yüzden fazla arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda üretildiğini söyledi.

Anzer Yaylası'nda bu yıl bal üretiminin yapıldığı dönemde havaların sisli, yağışlı ve soğuk geçmesi nedeniyle rekoltenin beklenenin altında kaldığını anlatan Civelek, ilk etapta tahlil için Hacettepe Üniversitesi Kimya Fakültesine gönderilen bir ton baldan 400 kilogramının tescil edildiğini kaydetti.

Balın kilogramını 700, polenin de 400 gramının 350 liradan satışa sunduklarını belirten Civelek, "Geçtiğimiz yıllarda bal fazla olduğu için talepleri karşılayabiliyorduk. Son üç yıldır talepleri karşılayamıyoruz. Tüketicilere bir, yarım kilogram, 250 gram bal, 100, 200 ve 400 gram polen satışı yapıyoruz" diye konuştu.

Civelek, tescillenen balın kavanozlara konularak mühürlendiğini ve satışının başladığını vurgulayarak, tahlilden gelen 400 kilogram balın satışını 250 gram ve yarım kilogram olarak yaptıklarını ifade etti.

İkinci etapta tahlile gönderdikleri balın sonucunu beklediklerini anlatan Civelek, "Ay sonuna kadar kalan bal tahlilden gelmiş olacak. Bu balın ne kadarının tescil edileceğini bilmiyoruz. Bize ilk etapta geçen yıllardan kalan taleplerle birlikte bin 500'ün üzerinde talep var ama bunun tamımını karşılama şansımız yok. Taleplerde hastalara öncelik vereceğiz'' şeklinde konuştu.

- Polen de gramla satılıyor

Tüketicilerin polene yönelmesini istediklerini vurgulayan Civelek, "Alternatif olarak 100 gram, 200 gram polen var. Bu yıl 400 gramlık polen de hazırladık. Polenin de az olması nedeniyle gramla satılmasını uygun gördük. Gramla satmak zorundayız aksi taktirde talebi karşılayabilme şansımız yok. Tüketiciler polen tercih etmiyorlar. Polen son derece faydalı. Balla birlikte karıştırarak tüketsinler. poleni buzdolabında balı dışarıda saklayarak karıştırarak tüketsinler''ifadesini kullandı.

Kooperatif Başkan Yardımcısı Reşit Hapeloğlu da  piyasada "Anzer Balı" adı altında ürünler satılmaya çalışıldığına dikkati çekerek, "Anzer ismi yazılarak veya bir harf değiştirilerek bal satılmaya çalışılıyor. Bazı yerlerde sahte Anzer hologramı vurularak bal satılıyor. Bizim fiyatlarımız sabittir. tüketiciler bu tür balları almasınlar" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı