"Rekabet gücünü artırmak için sanayi dijitalleşmeli"

"Rekabet gücünü artırmak için sanayi dijitalleşmeli"

Kalkınma Bakanı Elvan: - "Dünyanın birçok devasa firması büyük binalara, fabrikalara sahip değiller ama on binlerce işçinin çalıştığı fabrikanın sağladığı katma değerden fazla katma değer oluşturuyorlar" - "Bizim de rekabet gücümüzü artırabilmemiz için sa

ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, küresel ölçekteki birçok devasa firmanın büyük binalara ve fabrikalara sahip olmadıklarını ama on binlerce işçinin çalıştığı fabrikalardan daha fazla katma değer oluşturduklarını belirterek, "Bizim de rekabet gücümüzü artırabilmemiz için sanayinin dijital dönüşümünü mutlaka gerçekleştirmemiz gerekiyor." dedi.

Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayide dijital dönüşüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmenin bütün kesimleri etkilediğine işaret eden Elvan, sanayinin bu gelişmelerden en çok etkilenen alanların başında geldiğini söyledi.

Orta Vadeli Program'da sanayinin dijital dönüşümüne özel bir vurgu yaptıklarını anımsatan Elvan, 11. Kalkınma Planı kapsamında da bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Elvan, yeni teknolojiler sayesinde büyük veriler kullanılarak, dünyada bir ürünün hangi cinsine talep olduğunun, hangi ülkenin, ne tür ürünler talep ettiğinin anlaşılabildiğini dile getirdi.

- "En önemli husus organizasyon"

Bu durumun üretimi yönlendirdiğine dikkati çeken Elvan, şöyle devam etti:

"Burada en önemli hususların başında organizasyon geliyor. Düşünün, dünyanın birçok devasa firması büyük binalara, fabrikalara sahip değiller ama on binlerce işçinin çalıştığı fabrikanın sağladığı katma değerden fazla katma değer oluşturuyorlar. Dolayısıyla bizim de rekabet gücümüzü artırabilmemiz için sanayinin dijital dönüşümünü mutlaka gerçekleştirmemiz gerekiyor. Birincisi mevcut sanayi tesislerimizin dönüşümü sağlanmalı, ikincisi yeni kurulacak tesisler de sanayideki dijitalleşmeyi sağlayacak altyapıda olmalı."

Elvan, yeni dönemde üretimde robotların daha fazla kullanılacağına işaret ederek, nitelikli insan altyapısı oluşturulması halinde bu dönüşümün işsizliği artırmayacağını söyledi.

Sanayide dijital dönüşümün insanla olacağını vurgulayan Elvan, "Bizim nitelikli insana ihtiyacımız var. Nitelikli insan yetiştirici programlar düzenlememiz gerekiyor. Üniversitedeki bölümlerimizi buna göre değiştirmeli ve çeşitlendirmeliyiz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :