Recep Tayyip Erdoğan Türk mü?

Recep Tayyip Erdoğan Türk mü?

Osmanlı arşiv araştırmalarına göre Recep Tayyip Erdoğan Türk asıllı “Bagatlı” Türklerine mensuptur.

CEZMİ YURTSEVER Memleket Dergi

Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kökenleri ve kimliği konusunda kamuoyunda yıllardır sürdürülen tartışmalar ve polemikleri aydınlatacak tarihi bilgi ve belgelere ulaşıldı. Öncelikle 1934 yılında kabul edilen soy ismi kanunu gereği Rize’nin Güneysu ilçesi Pirihoz köyünde yaşayan “Bağatlıoğlu” sülale ismini taşıyan aile “ERDOĞAN” soy ismini kabul etti. Pirihoz köyü daha sonra “Dumankaya” adını aldı. Recep Tayyip Erdoğan’ın babası Bağatlı Ahmet, 1920’li yılların içinde İstanbul’a göç ederek Kasımpaşa’ya yerleşti ve 1954 yılında oğlu recep Tayyip dünyaya geldi. Recep Tayyip Erdoğan’ın dedesinin adı da Bağatlı Teyyup idi. Rusların 1916 yılında Trabzon vilayetini işgal ederek daha batıdaki Eynesil’e kadar geldiği bir sırada Bağatlı Recep, Rus askerlerine karşı mücadele veren milis direnişçiler arasında idi. Ve bu sırada girdiği çatışmada şehit düştü. Bağatlı Teyyup’un küçük yaştaki oğlu Ahmet, yıllar sonra İstanbul’da dünyaya gelen oğluna kendi babasının ismini verdi.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN GÜRCÜ KÖKENLİ DEĞİL

Trabzon vilayeti ile ilgili 1890’lı yıllarda çizilen Osmanlıca yönetim haritası üzerinde yapılan araştırmalar sonucu Trabzon vilayetinin Rize Sancağı’nın güney batı kısmında yer alan Zigana geçidine yakın yerdeki bölgesinde “Bagatlı dere” ve “Kalkandere” adında iki akarsuyun ismi harita üzerinde gösterilmiş. Burada bahsi geçen Bagatlı dere ismi aynı adı (Bagatlı) taşıyan ailelerin kadim zamandan beri yerleşim yeri olan bölgedir. Bu durumda Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethettiği 1462 yılı ve sonrasında bölgeyi Türkleştirmek için gerçekleştirilen fetih ve iskan politikası çerçevesinde İslam ve Türk asıllı olan Bagatlı topluluğunun bölgeye yerleştirildiği ortaya çıkar. Bu tarihi gelişmenin doğal sonucu olarak Trabzon Bizans Pontus Rumlarının “POTAMYA” adını verdiği bölgenin adı Türkleştirme hareketi sonrası “BAGATLI” olarak isim değiştirmiştir. “Bagatlı” sözcüğü aynı zamanda tarihi bir şifredir. Ve Osmanlıca yönetim terminolojisinde “Bagcılık yapanlar” veya “ karşı duranlar/isyan edenler/diklenenler” anlamlarına da gelir. Bu bilgiler ışığında Recep Tayyip Erdoğan’ın karşı koyma/diklenme tavrının kökenlerinden devralınan bir özellik olduğunu da söyleyebiliriz. 



OSMANLI ARŞİV BELGELERİNİN VERDİĞİ BİLGİLER 


Osmanlı Arşivi’nde Rize yöresinde yaşanan olaylar ile ilgili belgeler üzerinde araştırmalar yapan Muhammed Safi’nin bulduğu ve yayınladığı ferman veya vergi kayıtlarına göre bölgede yaşayan insanlar arasında varlıkları 1600’lü yıllara kadar uzanan Bagatlı topluluğunun varlığı hakkında bilgilere de yer verilmektedir. Bagatlı’nın yaşadığı coğrafyada “Ayani tepesi”nin adına da rastlanmaktadır. “Yönetimde söz sahibi olan”, “hükümdar gibi” anlamlarına gelen “Ayani” sözcüğü çatışma olaylarından dolayı Osmanlı belgeleri onlardan isyancı ve eşkiyalar olarak da tanımlar. Nitekim Rize yöresinde Ekşioğulları ve Tuzcuoğulları aileleri 19. Yüzyıl başlarında önemli “Ayan” ailelerdir. Bagatlı’nın da “Ayan” özelliği gösterdiğini söyleyebiliriz. Osmanlı Padişahı II. Mahmut’un 1828/29 Osmanlı-Rus savaşı esnasında Trabzon ve Rize yöresi ayanlarından/ağalarından asker istemesi sonucu bölgeden savaşmak üzere 8500 civarında asker toplanmıştır.

RECEP TAYYİP İSİMLERİ TARİHİ ŞİFREDİR

Bagatlı Recep’in adını taşıyan Recep Tayyip Erdoğan’ın isimleri tarihten devralınan miras ve şifre sözcüklerdir. Tayyip isim sözcüğü Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a verdiği “Fethedilecek kutlu ve güzel belde= belde-i Tayyibe” sözcüğüdür. Recep ismi ise Rize ve Trabzon yöresinin efsane Kuvayı Milliye kahramanı İpsiz Recep’in adını anımsatır. Recep Tayyip Erdoğan’ın köken araştırmaları sonucu elde edilen bilgilere göre Wikipedia İnternet ansiklopedisinde yazılan ve Erdoğan’ı “Gürcü etnik kökenli” olarak açıklayan bilgilerin değiştirilmesi gerekir.

TAYYİP ERDOĞAN İLE DEVLET BAHÇELİ AKRABA OLABİLİRLER


Sayın Başbakan Tayip Erdoğan, kendi ailesinin aydınlatılması için Osmanlı Arşiv uzmanlarını araştırma yapmasını istedi.

-Osmanlı Arşivinden Muhammet Safi, 1850 tarihli Rize Öşür defterini tıpkı basım olarak yayınladı. Ve Erdoğan’ın ataları olan Bakatoğlu Memiş’in köy kâhyası (muhtarı) olduğu bilgilerine ulaştı.

-Rize yöresindeki Bakatoğlu, Küçükali, Fettahlı aile ve aşiretleri yakın akrabadır.

-Devlet Bahçeli’nin de mensup olduğu FETTAHLI aşireti aynı zamanda Rize yöresinin de İslam-Türkleşme hareketine katılmıştır.

-Aşiret evlilikleri dolayısı ile Bahçeli ile Erdoğan ailelerinin akraba olma ihtimalleri vardır.