Raporlu öğretmenler nöbet tutmamalı

Raporlu öğretmenler nöbet tutmamalı

Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenlerin nöbet tutmalarıyla ilgi sorunu gündeme getirdi.

 Ata, okullarda her gün bir öğretmenin nöbet tuttuğunu fakat doktor tarafından ‘Nöbet tutamaz’ raporu olan öğretmenlere de nöbet tutturulduğunu söyledi. Mevzuatta raporlu öğretmenlerin ‘Nöbet Tutamaz’ maddesi olmadığı için nöbet tutamayan öğretmenlerin nöbet tutmaması gerektiğine değinen Ata, mevzuatın yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Konu hakkında yazılı bir açıklamada bulunan Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata; “ Yürürlükte bulunan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ve Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre öğretmenlere nöbet görevi verilmektedir. Bu mevzuatların tamamında ise doktor raporu ile nöbet tutamayacağı ifade edilen öğretmenler hakkında ne gibi biri işlem yapılacağı konusunda bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu durum ise mevzuatlarda yapılan bir eksik düzenleme olup zaman zaman öğretmenleri mağdur etmektedir. Bu mağduriyetleri önlemek adına mevzuatlarda gerekli düzenlemeler yapılmalı ve düzenleme yapılıncaya kadar valiliklere gereken talimat gecikmeksizin verilmelidir.

raporlu-ogretmenler-nobet--(2).jpg

Örnek üzerinden inceleme yapacak olursak; Örnek-1: Hamileliğin 16. haftasında doktor raporuyla düşük yapma tehlikesi olduğu belirtilen bir kadın öğretmene  nöbet görevinin verilip verilemeyeceği, Örnek-2: Bel kısmında meydana gelen bir rahatsızlık nedeniyle, doktor raporuna binaen nöbet görevi verilmemesi gerektiği ifade edilen bir öğretmene nöbet görevi verilip verilmeyeceği, Örnek-3: Bacak veya diz kısmında meydana gelen bir rahatsızlık nedeniyle ameliyat olan bir öğretmene, doktor raporuna binaen bir yıl süreyle nöbet görevi verilmemesi gerektiği durumunda nöbet görevi verilip verilemeyeceği, gibi durumlarda nöbet görevinin verilip verilemeyeceğine dair mezkûr yönetmeliklerde bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, sağlık durumu, kişilerin yaşamını devam ettirebilmeleri açısından büyük önem arz etmektedir. Bu bakımdan, kişilerin sağlık hakkı, yaşam hakkı her şeyden önce geleceğinden, doktor raporuna binaen nöbet görevi verilmemesi gerekmekte olup gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekmektedir.” dedi.