Ramazan’ın tadı  Lokmahene’de

Ramazan’ın tadı Lokmahene’de

Konya’nın ünlü mutfakları arasında olan Lokmahane her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da birbirinden güzel menüleriyle misafirlerini bekliyor.

Tamamen doğal malzemeler kullanarak yapılan yemekler birbirinden hünerli aşçıların elinden yapılıyor. Aynı zamanda, Türk Mutfağı’nın geleneksel tatları, yeniden gün yüzene çıktığı Konya’nın yemek lokantası Lokmahane’de ziyaretçilerine güzel bir ramazan geçirmesi için hazırlıkları tamamladı. Ramazan ayında birbirinden güzel Türk lezzetlerini tatmaya davet eden Lokmahane Restoran Genel Müdürü Harun Dönmez; “Türk Mutfağı’nın dünya standartlarındaki lezzetini arayan damak zevki tutkunları için tasarlanan tesisimiz, sağlıklı ve lezzetli tatları, seçkin misafirlerine nezih bir ortamda ve tarihi bir mekânda sunuyor” diye konuştu.

lokmahane--(1).jpg

 

KONYA KÜLTÜRÜNE AİT İSİMLER KULLANILIYOR

Yemek listelerinde yer alan yemeklerin Konya’da kullanılan özel adlarının verildiğini söyleyen Harun Dönmez, “Konya yemeklerinin bir kısmı tüm Anadolu da benzer lezzetlerde de olsa farklı isimlerle yer almıştır. Ufak farklılıklar ve çeşitli isimler ayrıca bir zenginliğin ifadesidir. Örnek olarak “Papaz yahnisi” olarak bilinen yemek Konya da “Zülbiye” ismiyle bilinir Kuru köfte olarak tanınan ve kızgın yağda pişirilen köfte “iftar köftesi” olarak anılır. Sulu Köftenin adı topalaktır. Yer elması yemeği de Konya’da yıldız kökü ve daha Konya ağzıyla “ıldız kökü” olarak adlandırılır. Yemeğin sıcaklığı gibi mütevazi, samimi, misafirini evinde hissettiren servis anlayışı ile en özel lezzetleri, yöresel tatları da katarak en şık şekilde müşterilerinin beğenisine sunuyoruz” dedi.

lokmahane--(5).jpglokmahane--(7).jpg

 

‘LOKMAHANE’ PAYLAŞMAYI ANLATIYOR

Lokma isminin Anadolu’ya özgü bir simge olmasını da anlatan Harun Dönmez, Lokmahane isminin ‘Lokmanı bulunca paylaşmak, olmayana da vermek sevdiğine, kardeşine, dostuna, misafire ikram etmek ve  Anadolu geleneği olduğu için bu ismi seçtiklerini söyledi. Lokma isminin aynı zamanda Mevlevi Dergahında da özel bir yeri olduğuna işaret eden Dönmez, “Tanrı misafiri kavramı, Anadolu efsanelerinde de Anadolu Selçuklusunda da, Osmanlı’da da hem dini hem örfi motifler olarak köklenir ve bu güzel haslet Anadolu’nun her yöresinde, her beldesinde, her köyünde hep yaşanır. Lokma pek çok tarikatta özellikle Mevlevilikte, kalenderlikte ve yine Alevi ve Bektaşilikte "Can" lar ile yenilen rızkın, nimetin adıdır.Bu dünya görüşlerinde nimete şükür vardır saygı vardır,asla tamah yoktur.Yaşam felsefelerini "bir lokma bir hırka" olarak tanımlayan dervişler "bulunca paylaşırız bulamayınca şükrederiz" diyen dervişler dünyevi nimetlere hürmetlerinide ifade etmişlerdir” şeklinde konuştu.

lokmahane--(6).jpg

ESKİ KONYA YEMEKLERİ LOKMAHANE’DE

Lokmahane’de yemek listesi hazırlanırken Anadolu Selçuklu ve Osmanlı kültürleri ile yoğrularak oluşmuş Konya ev mutfağına özgün yemekler yapılıyor. Eski Konya mutfağının zengin olduğunu söyleyen Harun Dönmez, “Hamur işlerinde ağırlıklı olan bu mutfakta etli ve meyveli yahniler, erişteler, çeşitli bütümetler , (ortalar) hoşaflar, kompostolar, şerbetler, tiritler, sündürmeler, paparalar, helvalar ve kayganlar da bu zenginliğe katkı sağlarlar. Etli dolmalar, Kuru dolmalar, Zeytinyağlı yaprak sarmaları, vişne tiridi ve üzeri ballı höşmerim tatlıları katmerler say say bitmez bu mutfağın nimetleri. Tüm yemeklerimizi büyük bir titizlikle tekrar ve tekrar derleyecek, Konyalı hamarat ev hanımlarımızın hünerleri ve el lezzetleriyle klasikleştirdikleri bu hazineyi sizler için hazırladığımız ev ortamlı Lokmahane’mizde sunmaya çalışacağız” dedi.

lokmahane--(8).jpg

RAMAZAN’DA ÖZEL MENÜ

Lokmahane Restoranda, Ramazan ayına özel yemek menüsüyle de dikkat çekiyor. Konya eski mutfağının ağırlık olduğu Lokmahane’de yemek listemizi hazırlarken Anadolu Selçuklu Osmanlı Kültürleri ile yoğrularak oluşmuş Konya ev mutfağına ağırlık verildi. Ramazan menüsünü hazırlarken hem insan sağlığını hem de eski Konya kültürünü yansıttıklarını söyleyen Harun Dönmez, “Ana yemek listemizde, kavurma pilav, firın kebabı, patlıcan orta, incik ve bütüm et bulunuyor. İftariyelik olarak, salata, koyun yoğurdu, yeşillik sepeti, hurma, zeytin, keçi tulumu, bal kaymak ve pastırma var. Çorbalarımız ise; terhun ve bamya çorbası olarak belirledik. Ara sıcaklarımızda yaprak sarma ve etliekmek var. Tatlılarımız da ise; güllaç, höşmerim helvası, içecekler de ise; Lokmahane şerbeti ve çay bulunuyor” şeklinde konuştu. Ahmet Ünver- Memleket