• BIST 97.533
  • Altın 145,781
  • Dolar 3,5801
  • Euro 4,0019
  • Konya 17 °C
  • FETÖ, Görmeze başkalarının eliyle operasyon çekiyor!
  • FETÖ'den yeni tehdit: 2 buçuk ay sabredin!
  • Bakan açıkladı: 'Ramazan ayının ilk haftası...'
  • FETÖ, Görmeze başkalarının eliyle operasyon çekiyor!
  • FETÖ'den yeni tehdit: 2 buçuk ay sabredin!
  • Bakan açıkladı: 'Ramazan ayının ilk haftası...'

Ramazanda Kabızlık Problemi Yaşamamak İçin

Ayşe Duran

Bu yıl da Allah’ın izni ile Ramazan ayının yarısına geldik. Ramazana özel beslenme önerilerimi her hafta düzenli olarak siz değerli okuyucularımla paylaşıyorum. Gerek danışan olarak gelenlerden gerek bana gönderdiğiniz mesajların yoğunluğu genellikle; kabızlık, hazımsızlık gibi sindirim problemi rahatsızlıklarına yönelik oluyor. Ramazan ayı boyunca yaşanan uzun vadede hareketsizlik ve uzun süreli açlığından ardından yapılan yemek seçimleri,  susuzluk mide ve barsak sisteminizi etkileyebilir. Bu nedenle posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, tahıllı ekmekleri ve kurubaklagillerin sahur veya iftarda tüketimini arttırmak doğru birer tercih olacaktır. Posa, vücudumuzun sindiremediği veya kana emilimini yapamadığı kompleks karbonhidratlara verilen isimdir. Posalar bağırsak içindeki hareketin sağlanması ve bağırsakların düzenli çalışması için çok önemlidir.

 

En İyi Posa Kaynakları

Sahur ve iftar öğünlerinizde tam buğday, ruşeymli, çavdarlı ya da yulaflı ekmekten birisini tercih edebilirsiniz. Ya da ekmeğe eşdeğer olan, yulaf kepeği, yulaf ezmesi, buğday ruşeymini de süt ya da yoğurt ile karıştırıp tüketebilirsiniz.

Haftada en az 2 kez iftar sofralarınızdan kurubaklagilleri ( nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya ) eksik etmeyin.  Kurubaklagilin neden olduğu gazı önleyebilmek için iyi pişmiş olmasına ve susuz tüketmeye özen gösterin. 

Sahur ve iftar menülerinizde sebzeyi veya salatayı eksik etmemelisiniz.

Meyve ve sebzelerin kabukları ile yenilebilenleri iyice yıkadıktan sonra, soymadan tüketmeyi tercih edin.

Çorbalarınıza yulaf veya buğday kepeği ilave edin.

 

Ramazan Ayı Boyunca Kilo Almamak İçin

Mutlaka sahura kalkın

Tatlı tercihleriniz sütlü ya da meyveli tatlılardan yana olsun. Hafta da 2 günden fazla tatlı tüketiminden uzak durun

Bol su içmeyi unutmayın. En az 2 litre

Meyve sebze tüketiminizi arttırın

İftardan 1- 2 saat sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışın

Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin

Tüm yemekleri bir arada değil aralıklarla yemeye devam edin masada çok yemek var ise en sevdiklerinizden tadımlık tüketme prensibinde olun

Yediğiniz pide miktarını menüde bulunan diğer besinler göre ayarlamaya çalışmalısınız. Avuç içi büyüklüğünde bir parça pide 1 dilim ekmeğe eşit unutmayın. 

 

Çok Tok Tutan Sahur Menüsü:

3 yemek kaşığı yulaf ezmesi

2 yemek kaşığı buğday ruşeymi

2 tatlı kaşığı chia tohumu

1 su bardağı laktozsuz süt veya 4 yemek kaşığı yoğurt

1 çay kaşığı toz tarçın

10 adet çilek

 

Yapılışı: Yulaf ezmesi, buğday ruşeymi, chia tohumu karıştırıp üzerine süt dökün. En son üzerine çilek ve tarçını ekledikten sonra, afiyet olsun.

Diyetisyen Ayşe DURAN

Konya Özel Selçuklu Hastanesi 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim