• BIST 109.330
  • Altın 155,894
  • Dolar 3,8638
  • Euro 4,5501
  • Konya 3 °C
  • 15 Temmuz Çengelköy ve Kuleli iddianamesi kabul edildi
  • Teröristbaşı Gülen'in örgüt mensuplarına verdiği talimat yazısı ortaya çıktı
  • İYİ Parti'den 2019 için CHP ve HDP'ye ittifak çağrısı!
  • 15 Temmuz Çengelköy ve Kuleli iddianamesi kabul edildi
  • Teröristbaşı Gülen'in örgüt mensuplarına verdiği talimat yazısı ortaya çıktı
  • İYİ Parti'den 2019 için CHP ve HDP'ye ittifak çağrısı!

Ramazan Bayramında İkramlara Dikkat

Ayşe Duran

Mübarek Ramazan ayının sonlarına yaklaştık. Ramazanın bitişini büyük bir sevinçle Ramazan Bayramı ile kutlayacağız. Bayramda ki beslenme, ramazan öncesi gibi olmaya başlayacak olsa da; ramazan ayından hemen sonra olduğu için bu tüketim daha fazla olabiliyor. Özellikle bayramın ilk günü midemizi çok yormayacak besinleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Yağlı, kızartılmış etlerden ve baklava tüketiminden olabildiğince uzak kalmaya çalışın. Ramazanda yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için 2-3 saatte bir az ve sık, mideyi yormayacak besinleri tercih edilmelidir. Sizlere tavsiyem mümkün olabildiğince bayram ziyaretlerini yürüyerek yapmaya çalışın. En önemlisi de gittiğiniz misafirlikte ikramlara dikkat edin. Aşırı şeker tüketimi sıcaklarında etkisi ile kan şekeriniz regüle olmaz. Diyabet, kalp ve tansiyon rahatsızlığı olan kişilerinse kesinlikle şeker ve aşırı yağ tüketiminden uzak durması gerekir. Ara öğünlerde genellikle süt, ayran ya da yoğurt tüketmeye özen gösterin. Tatlı ihtiyacınızı meyve grubundan sağlayabilirsiniz.

 

Gelin birlikte bayramda çok tüketilen besinlerin ne kadarının, neye eşdeğer olduğunu inceleyelim;

 

4 adet yaprak sarması = 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir

Etli Yaprak Sarma, içeriğindeki pirinç nedeni ile çok sık tercih edilmemelidir. Pirinç yerine posa içeriği daha yüksek olan bulgur tercih edilebilir.

 

2 adet lahana sarması= 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir

Zeytinyağlı Lahana Sarması, içerisindeki yağ miktarına dikkat ederek 1 ince dilim ekmek yerine 2-3 adet zeytinyağlı lahana sarması tüketebilirsiniz. Ayrıca içerisine beyaz pirinç yerine bulgur koymak yemeğinizin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

 

3 yemek kaşığı pilav ya da makarna = 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir

Pirinç pilavı ve makarna, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek bir yemektir. Bunun yanında beyaz pirinç ve beyaz makarna düşük lif içeriğine sahiptir dolayısıyla doyurucu değildir ve kan şekerinde ani yükselme ya da düşmeye neden olur. Çok sık tüketilmemesine dikkat edilmelidir. Bulgur pilavı, glisemik indeksi düşük ve lif oranı yüksek bir besindir. Bu sebeple diyet yaparken içerisindeki yağ miktarına dikkat edilerek tüketilebilir. 3 çorba kaşığı bulgur pilavını 1 dilim ekmek yerine tüketebilirsiniz.

 

1 kepçe yayla çorbası = 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir

Yayla çorbası diğer çorbalara oranla glisemik indeksi daha yüksek bir çorbadır. Bir kâse yayla Çorbası içileceği zaman o öğünde 1/2 değişim yoğurt ve 1 dilim ekmek azaltılmalıdır.

 

1 dilim su böreği = 2 dilim ekmeğe eşdeğerdir

Su böreği, yufkaların suda haşlanması ile yapılır. Yağ içeriği diğer böreklere göre daha fazladır. Bu nedenle kilo kontrolü sağlamak isteyen bireyler için uygun değildir. 1 dilim su böreği ortalama 180 kaloridir.

 

1 dilim baklava= 4 dilim ekmeğe eşdeğerdir

Cevizli baklava, kalorisi, yağ ve şeker içeriği yüksek bir tatlıdır bu yüzden özellikle şeker hastalarının ve kilo kontrolü sağlamak isteyen kişilerin tüketmemeye özen göstermesi gerekir. Tüketileceği zaman, 1 adet kadar tüketilmesi yeterlidir.

 

 

2 kare çikolata= 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir

Çikolata kalorisi ve şeker içeriği yüksek bir tatlıdır. Bu nedenle tüketiminde dikkatli olmalısın. 1 ara öğünündeki meyve hakkın yerine 2 parça kare bitter çikolata yenilebilir.

 

4 adet badem şekeri= 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir

Çikolatalı Badem Şekeri, tatlı krizleri bastırdığı zamanlarda çok sık olmayacak şekilde tercih edilebilir. Tüketileceği zaman 1 Porsiyon (4 adet) tüketilmesi yeterlidir.

 

Serinleten Ayran:

4 yemek kaşığı ayran

200 ml su

4 küp buz

6 yaprak taze fesleğen ve nane

 

Yapılışı: Tüm malzemeleri blendardan geçirin. Ara öğünlerde sizi serinletecek harika bir içecek. İçerdiği protein sayesinde kaslarınızın da güçlenmesini sağlar. Afiyet olsun.

 

Diyetisyen Ayşe DURAN

Konya Özel Selçuklu Hastanesi  

 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Dr Faruk Altınok
03 Temmuz 2016 Pazar 12:44
12:44
Tebrikler Ayşe hanım.Bayramınız mübarek olsun.
88.241.42.89
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim