• BIST 108.750
  • Altın 153,321
  • Dolar 3,8341
  • Euro 4,5139
  • Konya 1 °C
  • Nazlı Ilıcak: FETÖ'nün 17/25 Aralık'ta terör örgütü olduğunu anlamadım
  • "Asgari ücret 2 bin 300 lira olmalı!"
  • Savcıdan Nazlı Ilıcak ve Altan kardeşler için ağırlaştırılmış müebbet talebi!
  • Nazlı Ilıcak: FETÖ'nün 17/25 Aralık'ta terör örgütü olduğunu anlamadım
  • "Asgari ücret 2 bin 300 lira olmalı!"
  • Savcıdan Nazlı Ilıcak ve Altan kardeşler için ağırlaştırılmış müebbet talebi!

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ

Ayşe Duran

Bir ay süren Allah’a karşı ibadetimizi, Şükür Bayramı yani Ramazan Bayramı ile veda edeceğiz. Uzun süren açlıktan sonra Bayramda nelere dikkat etmeliyiz?

 

1.Güne Enerjik Başlayın. Özellikle gündüzleri yememeye geceleri yemeye alışan bünyemiz için Ramazan Bayramının ilk sabah kahvaltısı çok önemlidir bizim için. Muhakkak güne hafif bir kahvaltıyla başlamalıyız. Kahvaltınızda 30 gram kadar beyaz peynir, 1 tatlı kaşığı ile yapılmış bir menemen, semizotu, domates, salatalık olabilir. Günlük yeterli ve dengeli beslenme kuralımızı bozmadan ara öğünlerimizle beslenmeye devam etmeliyiz. Mideyi yoran kızartma, hamur işi, sucuk, salam gibi şarküteri ürünlerinden uzak durmalıyız.

2.Çocukların Şeker Tüketimine Dikkat Edin. Şimdiden raflarda şekerler, çikolatalar, baklavalar yer almaya başladı. Ramazan bayramı en çok çocuklar tarafından çok sevilir. Fakat çocuklarda aşırı şeker tüketimine ebeveynlerin dikkat etmeleri gerekir. Aşırı şeker tüketen çocuklarda ileride ciddi sindirim sitemi problemleri, Tıp 2 diyabet, erken yaşlılık gibi hastalıklar meydana gelme riski fazladır. Şekerin günlük tüketimini küp şeker ile ifade edecek olursak, çocukların ve aynı şekilde yetişkinlerinde günlük 8 küp şeker veya eşdeğerini geçmemek gerekir. Hazır çikolata, baklava ve şekerlemelerin yerine anneler çocuklarına evde sütlü tatlı, bal, pekmez, meyve veya meyveli tatlılar hazırlayabilir.

3.Diyabet Hastaları Öğün Sayılarına Dikkat Etmeli. Ana öğünler kesinlikle atlanılmamalı. Ara öğünler glisemik indeksi düşük meyve ve süt gurubuyla desteklenmelidir. Gisemik indeks dediğimiz değer, karbonhidratların kandaki glukoz düzeylerine olan etkisini ölçen sistemdir. Glukozun glisemik indeks referisi 100 alındığı zaman karbonhidrat grubundan pirinç ve patatesin glisemik indeks değeri 90’a yakındır. GI (glismeik indeks) değeri ne kadar 100’e yakınsa diyabet hastaları için zararlıdır. Yani patates ve pirinç DM (diyabetik) hastalar için risklidir. Peki diyabetik hastaları ömür boyu mu pirinç ve patates yemeyecek? Gibi bir soru aklınıza gelebilir. GI değeri yüksek besinleri süt ve süt ürünleri ile birlikte kullandığımız zaman kanda ki glukoz seviyesinde ani yükselmelere neden olmaz. DM hastaları bayramda bunların dışında şeker tüketimi miktarına da çok dikkat etmeleri lazımdır. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar DM hastaları için doğru bir tercih olacaktır.

4.Lifli Besinler Tüketin. Sindirim sisteminizin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif oranı yüksek kurubaklagil, meyve, sebze ve tahıl gruplarına yer verilmelidir. Meyve ve sebzeler günde en z 5 porsiyon olmalıdır. Kurubaklagil tüketimi haftada 2-3 kez olmalıdır. Kabuklu tüketilebilen meyveler kabuklarıyla birlikte tüketilmelidir.

5.Su Tüketin. Ramazan ayında vücutta meydana gelen sıvı kaybını önlemek için günde en az 2,5-3 litre su tüketilmelidir.

6.Hareket Edin. Bunu her zaman diyorum, tekrar hatırlıyorum ‘’Nerede hareket, orada bereket’’. Mazeretiniz bu konuda asla olmamalıdır. Bayramda akraba ve sevdiklerinizi ziyarete giderken araba kullanmak yerine yürüyebilirsiniz. Önemli olan yürüyüşte biraz tempo, sonuçta koşmanız gerekmiyor.

 

 

 

 

 

Sıcak yaz aylarında tatlı ve serinletici bir içeceğe ve dondurma ne dersiniz?

 

DİYABETİK BAYRAM LİMONATASI

 

Malzemeler:

5 tane sıkılmış limon suyu

Limon kabuğu bir tane

Limon kabuğu rendesi

8 adet yapay tatlandırıcı

8 su bardağı ılık su

Taze fesleğen ve nane

1 tane taze zencefil ( rendelenecek)

1 tane çubuk tarçın

 

Tarif: Ilık su ve limon suyunu derin bir kapta karıştırın. İçerisine 1 tane limon kabuğunu koyun ve elinizle limon kabuğunun aromasının geçmesi için birlikte sıkın. İçerisine diğer malzemeleri de ekledikten sonra buzdolabında 3 saat kadar bekletin. Afiyet olsun…

 

BAYRAM DONDURMASI

 

Malzemeler:

3 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurt

3 yemek kaşığı sade krema

1 paket vanilya

12 tane çilek veya 1 dilim ananas

1 yemek kaşığı pudra şekeri

 

Tarif: Tüm karışımı bir kapta karıştırın ve dolapta bir gece bekletin. Afiyet olsun.

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim