Rafsancani döneminde Türkiye-İran ilişkileri

Rafsancani döneminde Türkiye-İran ilişkileri

Oğul Rafsancani: "Babamın İran Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı dönemlerinde Türkiye ile İran ilişkileri iki ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştı"

TAHRAN (AA) - Eski İran Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin büyük oğlu Muhsin Haşimi, babasının yönetimde olduğu dönemlerde Türkiye-İran ilişkilerinin iki ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

Oğul Rafsancani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Babamın İran Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı dönemlerinde Türkiye ile İran ilişkileri iki ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştı." dedi.

Türkiye ve İran arasındaki ziyaretlere değinen Rafsancani, "Babam cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdüğü sırada Ankara'ya ziyarette bulundu.Türkiye'den de dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Başbakan Necmettin Erbakan Tahran'ı ziyaret etti. Bu dönemde babamın çabalarıyla ikili ilişkileri geliştirmek için önemli adımlar atıldı." diye konuştu.

Rafsancani, babasının Türkiye ile İran ilişkilerini dış politikada stratejik bir konu olarak değerlendirdiğine dikkati çekerek, "Özal ile Erbakan babama çok ilgi duyarak güveniyorlardı. Dolayısıyla İran ve Türkiye arasında yaşanan sorunlar ve birçok bölgesel sorun karşılıklı güvenle çözüme kavuşuyordu." ifadelerini kullandı.

Eski İran Cumhurbaşkanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani, ocak ayında geçirdiği kalp krizi sonucu 82 yaşında vefat etti. Rafsancani, reformistlerin hamisi ve ılımlı muhafazakarların manevi lideri olarak görülüyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :