Radikal Yahudilerin Kıskacındaki "Filistin Köyü"

Radikal Yahudilerin Kıskacındaki "Filistin Köyü"

Burin Köy Meclis Başkan Yardımcısı Neccar:- "Hayırsever birisi tarafından köyümüze cami inşasına başlandı. Ancak İsrail yönetimi, 2010 yılında caminin yapılmış kısmının yıkılması yönünde karar çıkardı. Buna rağmen köylüler direndi ve camiyi yıktırmadı"- B

NABLUS (AA) - LUBABE ZUKAN -  Batı Şeria'nın Nablus kentinde üç tarafı radikal Yahudilerin yaşadığı yerleşim birimleriyle çevrili olan "Burin Köyü"nün sakinleri, asker ve sivil Yahudilerin tekrar eden insan hakları ihlalleri ve yasaklarının gölgesinde hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. 

Köylerinin etrafına sonradan inşa edilen Yitzhar, Har Bracha, Aroosa Yahudi yerleşim birimlerinin hayatlarını cehenneme çevirdiğini belirten bölge sakinleri, söz konusu yerleşim birimlerinin kendi topraklarına el konularak yapıldığını ifade ediyor. 

AA muhabirine elindeki belgelerle açıklamalarda bulunan Burin Köy Meclis Başkan Yardımcısı Hitam en-Neccar, İsrail tarafından köy arazisinin yüzde 50'sinin işgal edildiğini aktardı. 

Sıkıntılarının bununla da sınırlı olmadığını kaydeden Neccar, köydeki Selman-ı Farisi Camii ve lisenin de İsraillilerin hedefinde olduğunu belirterek, "Hayırsever birisi tarafından köyümüze cami inşasına başlandı. Ancak İsrail yönetimi, 2010 yılında caminin yapılmış kısmının yıkılması yönünde karar çıkardı. Buna rağmen köylüler direndi ve camiyi yıktırmadı" dedi. 

Yahudi yerleşimciler rahatsız olduğu için minarelerin gece aydınlatılmasına da izin verilmediğini dile getiren Neccar, yine aynı sebeple ezan okunurken hoparlör de kullanılmadığını kaydetti.

Burin Lisesi'nin de benzer zorluklarla karşı karşıya kaldığını aktaran Neccar, okulun hemen yanında İsrail ordusuna ait askeri bir noktanın bulunduğunu ifade etti.

Neccar, öğrencilerin, askerlere taş attığı gerekçesiyle okulun sık sık kapatılma ve müdürünün tutuklanması gibi tehditlere maruz kaldığını belirtti.

- "İşgal askerleri ve yerleşimciler öğrencileri ders esnasında tahrik ediyor"

Burin Lisesi Müdürü İbrahim Amran da öğrencilerin askerlere taş atmadığını kaydederek, "İşgal askerleri ve yerleşimciler öğrencileri ders esnasında tahrik ediyor. İsrail askerleri, okulun yakınına gelip alarm çalıyor, bahçeye sık sık göz yaşartıcı gaz ve sis bombası atıyor" diye konuştu.

"Okulun hedef alınmasının amacı, bölge sakinlerini buradan uzaklaştırmak" diyen Amran, "İsrailliler, insanların burayı terk etmesini ve geri kalan toprakları da yerleşim birimini genişletmek için ele geçirmeyi hedefliyor" ifadesini kullandı. 

Amran, okulun alanının geniş olmasına rağmen İsrail yönetiminin, tek bir derslik bile yapılmasına izin vermediğini dile getirdi. 

Kaynak:Haber Kaynağı