"PYD, siyasi arenada ENKS'ye baskıyla var olmaya çalışıyor"

"PYD, siyasi arenada ENKS'ye baskıyla var olmaya çalışıyor"

Suriyeli muhalif Kürt Ulusal Konseyi Temsilcisi Aliko:- "(PYD/PKK'nın, kontrolündeki bölgelerde ENKS'nin ofislerini kapatmasının nedeni) PYD sahada var olmasına rağmen, Rusya'nın, ABD'nin, rejimin ve İran'ın desteğini almasına rağmen siyasi olarak yok. PY

CENEVRE (AA) - Suriyeli muhalif Kürtlerin oluşturduğu Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Temsilcisi Fuad Aliko, terör örgütü PYD/PKK'nın, son dönemde kontrol ettiği bölgelerdeki ENKS ofislerini kapatmasının siyasi arenada var olma çabası olduğunu belirterek, Rusya'nın örgütü İdlib'te Nusra Cephesi'ne karşı kullanmayı amaçladığını söyledi.

Aliko, İsviçre'nin Cenevre kentinde 5. turu düzenlenen Suriye görüşmeleri sırasında AA muhabirine terör örgütü PYD/PKK ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin, kontrolündeki alanlarda, kendisine muhalif ENKS'nin ofislerini kapattığını hatırlatan Aliko, şunları kaydetti:

"PYD sahada var olmasına rağmen, Rusya'nın, ABD'nin, rejimin ve İran'ın desteğini almasına rağmen siyasi olarak yok. Bakıldığında ENKS, askeri olarak sahada bir karış toprağa hüküm etmese de halkı temsilen siyasi sahneye çıkıyor. PYD, siyasi arenada ENKS'ye baskı yaparak var olmaya çalışıyor."

- "ABD ve Rusya'nın işine geliyor"

Aliko, önceki gün yaptıkları görüşmede Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya PYD/PKK ile ilgili bazı mesajlar verdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dün Mistura'ya PYD'nin rejimle koordineli çalıştığını söyledim. Eğer rejimin heyetinde yer alacaksa buraya gelsinler ama muhalefetten sayılacaksa önce rejimle ilişkisini kesmesi ve devrime uyması lazım. PYD, burada yer alamayacağı için siyasi olarak tek çözümü bize baskı yapmak olarak görüyor."

ABD ve Rusya'nın PYD/PKK ile iş birliği için rekabet ettiğini ifade eden Aliko, "PYD tek bir yerden yönetildiği, İslami hassasiyetleri olmadığı ve rejimle savaşmadığı için ABD ve Rusya'nın işine geliyor. Ortaklık sonucu düştükleri durum ise Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Türkiye ile karşı karşıya gelmeleri. Ne ABD ne Rusya PYD için Türkiye'yi kaybetmek ister. Onlar da dengeyi sağlamaya çalışıyor ama bu mümkün değil." diye konuştu.

Aliko, Rusya'nın örgütün kontrolünde, Hatay'ın karşında kalan Afrin'de üs kuracağı iddialarına ilişkin, "Bence Rusya Afrin'de PYD'yi İdlib'e geçirmeye hazırlanıyor. ABD'nin DEAŞ'a karşı kullandığı gibi Rusya da (onları) Nusra'ya karşı kullanacak." dedi.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :