Putin: Kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya'ya ithalatını tekrar açıyoruz

Putin: Kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya'ya ithalatını tekrar açıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Rusya hükümeti bir karar aldı. Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya'ya tekrar ithalatını açıyoruz." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya hükümeti bir karar aldı. Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin Rusya'ya tekrar ithalatını açıyoruz. Özellikle narenciye ve diğer yaş meyve sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduk. Bu, karşılıklı yarara dayalı bir karar sonuçta. Çünkü Rusya'daki tarım sektörü bu tür tarım ürünlerini üretmiyor. Türkiye'den bu kalemler Rusya'ya ithal edilince bizdeki fiyatlar düşecektir." dedi.

Putin, Türk Akımı anlaşması imzaladıktan sonra "Daha önce imzalanmış olan mutabakat anlaşmayı görmüş oldunuz. Aynı zamanda bu anlaşma çerçevesinde, bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin imzalanmasının adından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi gibi büyük bir organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinden dolayı Türk dostlarını tebrik ettiğini söyledi.

Putin, görüşmeler kapsamında iki ülke için son derece güncel olan çok sayıda konu üzerinde görüş alışverişi yaptıklarını ifade ederek, ikili ilişkilerde tam olarak normalleşme sürecini tamamlamak için ilave çaba göstermek konusunda mutabık kalındığını söyledi.

Rusya hükümetinin bir karar aldığını anlatan Putin, Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin tekrar Rusya’ya ithalatını açtıklarını hatırlattı. Putin, özellikle narenciye, diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduklarını belirterek, Türkiye’den Rusya'ya bu ürünlerin ithal edilmesiyle sonra ülkesindeki fiyatların düşeceğine işaret etti.

Putin, toplantıda önemli kararlar alındığını belirterek, "İkili ilişkilerimizin tam olarak normalleşmesini tamamlamak üzere mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde bu konuyu Karma Ekonomik Komisyon (KEK) misyonu takip edecektir. Rusya bu çalışmaya ilgi duymaktadır." diye konuştu.

Akkuyu'da çalışmalara devam

Erdoğan ile görüşmesinde özellikle enerji alanındaki işbirliğini ele aldıklarını vurgulayan Putin, bu noktada Akkuyu Nükleer Santrali'nin büyük projedeki çalışmalara devam edilmesinden bahsettiklerini söyledi.

Putin, bu projenin Türkiye açısından sadece yeni nükleer güç anlamına gelmediğini kaydederek, "Aynı zamanda, Türkiye’de yeni sanayi branşı da ortaya çıkmaktadır. Bu proje personel yetiştirme ve teknolojiyi kapsıyor. Rusya’da hali hazırda 200’ü aşkın genç Türk öğrenci ve önümüzdeki günlerde nükleer güç uzmanı olacak gençler ilgili kurumlarda eğitim görmektedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Rusya arasında Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde imzaların atılmasına da değinen Putin, "Daha önce imzalanmış olan mutabakat anlaşmayı görmüş oldunuz. Türk Akımı, yani yeni doğalgaz boru hattından bahsediyoruz. Aynı zamanda bu anlaşma çerçevesinde, bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Türkiye’nin bir enerji merkezi haline getirilmesi amacını yerine getirmek üzere bu adımlarla ilerliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

“Suriye’de akan kanın durdurulmasından yanayız” 

Erdoğan ile başta Suriye olmak üzere bölgesel konulara geniş bir zaman dilimi ayırdıklarını söyleyen Putin, hem Rusya hem de Türkiye olarak Suriye’de akan kanın en hızlı şekilde durdurulmasından yana olduklarını ifade etti. Kendilerinin de Suriye’de siyasi çözüme en hızlı bir şekilde geçilmesini istediklerini dile getiren Putin, “Suriye’de barışı isteyen herkesin bunu desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu. 

Halep’e insanı yardımların götürülmesi için her türlü çabayı gösterecekleri konusunda görüş birliğine vardıklarını dile getiren Putin, ancak insani yardımların ulaştırılması konusunda güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi. ABD’ye (Halep kent merkezinde muhaliflerin kontrol ettiği doğu bölümünün dış dünyayla bağlantısını sağlayan ancak rejim güçlerinin hakim olduğu) Kastillo yolundan Suriye orduları ve muhalif grupların uzaklaştırılması konusunda öneride bulunduklarını ancak Amerikan yönetiminin bunu fiilen yapamadığını ya da yapmak istemediğini anlatan Putin, cumartesi günü Lozan’da yapılacak Suriye görüşmelerinde en önemli konulardan birinin bu olacağını ümit ettiğini vurguladı. 

Putin, “Halep’te akan kanın durması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın önerdiği silahlı grupların uzaklaştırılması teklifine Erdoğan ile birlikte çaba göstermek konusunda mutabık kaldık.”

Erdoğan’a teşekkür 

Özellikle özel kuvvetler ve askeri kurumlar arasındaki temasların hızlandırılması konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Putin, ayrıca savunma sanayii alanında da işbirliğinin sürdürülmesine hazır olduklarını belirtti. Konuk Cumhurbaşkanı, her iki taraftan bu konudaki önerilerin araştırıldığını kaydetti. Rusya Devlet Başkanı, sözlerinin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rus-Türk ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği özen, dikkat ve yanı sıra gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini iletti.

Putin, Türkiye'den ayrıldı

23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'den ayrıldı. 

Atatürk Havalimanı apronunda özel uçağının bulunduğu yere araçla giden Putin'i, Türk ve Rus yetkililer uğurladı. 

Putin'in gidişi sırasında havalimanı çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü