Putin, Canlı Yayında Soruları Yanıtladı (1)

Putin, Canlı Yayında Soruları Yanıtladı (1)

Rusya Devlet Başkanı Putin:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-300 hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatını askıya alan kararı iptal etmesiyle ilgili olarak, S-300'lerin İsrail'in güvenliğine tehdit oluşturmayacağını belirtti.

Rusya'da radyo ve televizyon kanallarında canlı yayınlanan programda halkın sorularını yanıtlayan Putin, S-300 hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatını askıya alan kararı iptal etmesinin, bu ülkeye karşı uygulanan uluslararası yaptırımlarla çelişmediğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, "S-300 savunma sistemleri, İsrail dahil bölgedeki diğer ülkelerin güvenliğine herhangi bir tehdit oluşturmaz, hatta caydırıcı bir unsur olarak görülebilir" dedi.

Putin, İran'ın belirli bir düzeyde esneklik gösterdiği ve uzlaşmaya varılması yönünde isteği olduğu için bu kararı verdiğini söyledi. 

Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamıştı. ABD ve İsrail, anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından, S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı. İran, Rusya'nın kararını uluslararası mahkemeye taşıyarak 4 milyar dolarlık dava açmıştı.

- Rubledeki yükseliş

Putin, rubledeki yükselişin, yatırımcıların Rusya'ya güveninin işareti olarak görülebileceğini ifade ederek Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlara rağmen, ülkesinin ekonomik performansının iyi olduğunu kaydetti. Devlet Başkanı Putin, "Rusya, kendisine karşı uygulanan yaptırımları, daha bağımsız olmak ve ekonomik kalkınmayı artırmak için kullanabilir" diye konuştu. 

Putin ayrıca Rusya ekonomisinin yeniden eski gücüne kavuşması için belki 2 senenin gerekebileceğini belirtti.

- Ukrayna krizi

Putin, Ukrayna'yı, Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketin görüldüğü ülkenin doğusunda ekonomik ablukayı devam ettirerek barış anlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerini ihlal etmekle suçladı. 

Vladimir Putin, Ukrayna hükümetinin, doğudaki halkın emekli maaşlarını ve diğer sosyal ödemelerini yatırmadığını ayrıca buradaki finansal hizmetleri durdurduğunu söyledi. Putin, bazılarının iddia ettiği gibi bir imparatorluğu yeniden inşa etmeyi hedeflemediklerini belirterek "Emperyalist ihtiraslarımız yok. Sadece komşu ülkelerdeki Rus asıllı vatandaşların, düzgün bir yaşam sürmesini istiyoruz" diye konuştu. 

Rusya Devlet Başkanı, şubat ayında imzalanan Minsk Anlaşması'nın Ukrayna'daki krizin tek çıkış yolu olduğunu vurgulayarak krizin aşılması için Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile işbirliği yapmayı sürdürdüğünü belirtti. 

- "Nemtsov'un öldürülmesi trajik ve utanç verici"

Vladimir Putin, programda Rusya'da öldürülen muhalif lider ve eski Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov ile ilgili de açıklamalarda bulundu. 

Putin, Nemtsov'un öldürülmesini "trajik ve utanç verici" sözleriyle değerlendirerek kısa süre içinde zanlıları yakalayan Rus emniyet teşkilatından övgüyle söz etti. 

Vladimir Putin cinayeti planlayanların izini sürmenin mümkün olup olmayacağını ise bilmediğini ifade etti.

Boris Nemtsov, 28 Şubat'ta Moskova'da düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Saldırıyla ilgili Zaur Dadayev, Anzor Gubaşev, Şadid Gubaşev, Hamzat Bahayev ve Tamerlan Eskerhanov gözaltına alınmıştı. Muhalif lider Nemtsov, son yıllarda Putin karşıtı gösterilere verdiği destekle öne çıkıyordu. 

- "Batı, Rusya'nın çıkarlarına saygı göstermeli"

Vladimir Putin, Batı'nın, diplomatik ilişkileri normalleştirmek istiyorsa Rusya'nın çıkarlarına saygı göstermesi gerektiğini de söyledi. 

ABD'nin "müttefikler değil, sadece köleler istediğini" savunan Putin, Rusya'nın bu rolü asla kabul etmeyeceğini vurguladı. 

Putin, Batılı ülkelere Rusya'nın çıkarlarını hesaba katması çağrısında bulunarak ABD ve AB'nin ülkesine uyguladığı yaptırımlarla ilgili olarak, "Rusya'ya bu yöntemlerle baskı yapmanın faydasız ve anlamsız" olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin, Batı ile ilişkileri normalleştirmeye hazır olduğunu ve hiçbir ülkeyi düşmanı olarak görmediğini sözlerine ekledi. 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı