Puanlama sistemi Konya'da kıyım yaptı!

Puanlama sistemi Konya'da kıyım yaptı!

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni bir sistem deneyecek. Oluşturulan komisyonun değerlendirmesi sonucu en az 75 puan alan okul müdürü görevine devam edebilecek, diğerleri ise öğretmenliğe dönecek

Puanlama sisteminde inisiyatif kullanacak olan, Okul Aile Birliği Başkanı ve Yardımcısı, öğrenci temsilcisi, okulun en yaşlı ve en genç öğretmeni, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve alanıyla ilgili müdürlükler, internet üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı'nca kendileri adına açılan şifre üzerinden puanlarını verdiler ve sistem geçen Cuma itibariyle kapandı.

Çarşamba günü açıklanan sonuçlara göre 4 yıl görev süresi dolan 16 bin yöneticinin görevini sürdürmesi ya da ayrılması konusunda karar verildi.  Türkiye genelinde 4 yılı dolduran 16 bin yöneticiden 7 bininin okul komisyonları görevde kalmamasına karar verdi. 75 puan altında alan bu yöneticiler yerlerine yeni biri atanıncaya kadar görevlerini sürdürecekler. Sonuçlar ise özellikle Konya'da şaşkınlıkla karşılandı.

AMAÇ EĞİTİM ADINA ÇALIŞMAYAN İDARECİLERİ TEMİZLEMEK

Bu çalışmanın, 'Türkiye'de bir dönem yaşanan 'Gezi Olayları' sürecinin yeniden yaşanmasının önüne geçilme adına yapıldığının' altını çizen yetkililer, 'Türkiye'de bir dönem eğitimden, uzaklaşarak öğrencileri 'Gezi Parkı' eylemlerine götüren ve okuluna proje adına bir şey kazandıramayan idarecilerin de olduğunu' ifade ettiler. AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu ve Eğitim Bir Sen Konya Şube Başkanı Latif  Selvi atama sonuçlarını Memleket Gazetesi'ne değerlendirdi.

puanlama-sistemi-konyada--(1).jpg

ZORLU: HİÇBİR DAHLİM YOK SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Söylentilere cevap veren AK Parti Konya milletvekili Cem Zorlu, "Diyanet ve Milli Eğitim'den sorumlu olarak hiçbir atamaya katkım/dahlim gibi bir lüksüm olamaz" açıklaması yaptı. "Hiç bir ismi tanımadığını" ifade eden Zorlu, "yeni atanan ya da atanacak isimleri de tanımıyorum. Bu bir çalışma ve çalışma için komisyon kuruldu. Ancak komisyonun vereceği kararı görebiliyoruz ve süreç devam ediyor"dedi.

puanlama-sistemi-konyada--(2).jpg

SELVİ: PUANLAMA ADİL DEĞİL

Bu projenin yeni bir çalışma olduğunu ifade eden Eğitim Bir Sen Konya Şube Başkanı Latif Selvi, "şimdilik ayrıntılı yorum yapmanın çok sağlıklı olmayacağını ve sonuçlardan mağduriyet doğduğunu" söyledi. Puanlama sisteminin adil olmadığının altını çizen Selvi, "adil olmayan bir puanlama sistemiyle keyfi bir inisiyatif kullanıldığını gördük. Hangi kriterler göz önünde bulunduruldu? bilmiyoruz, özellikle İmam Hatip Liseleri'ne bir kıyım uygulandığını görmekteyiz. Biz, kriterlerin objektif uygulandığı zaman doğru sonuçlara ulaşılabileceğini tahmin ediyoruz fakat bu uygulama farklı ve anlaşılamayan tarafları var. Şöyle ki; bir ilçede, bir tane bile 90 puan alan olmazken başka bir ilçede puanlar 90-100 arasında... Yani garip bir durum var ortada" dedi.

EĞİTİM CAMİASI BÖYLE YORUMLUYOR

Eğitim camiasının görüşleri ise şöyle:

'Konya'da mevcut 18 İmam Hatip Lisesi'nin bulunduğunu' ifade eden okul müdürleri, "18'de 18 değişikliğe bir anlama veremediklerini" söyleyerek, "bu kıyımı 28 Şubat'ta bile yaşamadık" ifadelerini kullandılar. Meram ilçesinde bulunan 67 okul müdürünün 60 tanesinin görevden alınması akıllarda soru işareti bırakıyor dediler.

BU SÜREÇ ÜÇ AŞAMADA DEVAM EDECEK

Puanlama sonuçlarının açıklanmasından sonra sürecin 3 aşamada devam edeceği öğrenildi.

1. aşamada yeterli puanı(75) alıp yerinde kalmak isteyen okul müdürlerinin izleyeceği yol

2. aşamada yeterli puanı(75) alıp kendi okulunda görev yapmak istemeyen okul müdürlerinin izleyeceği yol ve 3. aşama ise yeterli puanı alamayıp atanmak isteyen okul müdürlerinin yeniden mülakata tabi tutulması ve izleyeceği yol...

M. Ali Elmacı-Memleket