Prof. Dr. Kaboğlu'nun "terör örgütü propagandası" davası

Prof. Dr. Kaboğlu'nun "terör örgütü propagandası" davası

KHK ile Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki görevinden alınan Prof. Dr. Kaboğlu'nun, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılandığı dava dosyası, Kabloğlu'nun yargılama sürecinde milletvekili seçilmesi nedeniyle yetkisizlik kararı veriler

İSTANBUL (AA) - Kanun hükmünde kararname (KHK) ile Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki görevinden alınan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılandığı dava dosyası, sanığın yargılama sürecinde milletvekili seçilmesi nedeniyle yetkisizlik kararı verilerek Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Kaboğlu'nu temsilen avukatları katıldı.

Duruşmada, sanık avukatlarından Arzu Becerik'in, 19 Eylül'de mahkemeye sunduğu dilekçeyle, sanık Kaboğlu'nun 24 Haziran'da yapılan 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde İstanbul 1. Bölge'den milletvekili seçildiğine dikkati çekerek, ilgili kanunlar uyarınca yargılamada durma kararı verilmesini talep ettiği belirtildi.

Taleple ilgili görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) yapılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) değişikliğiyle, milletvekilleri hakkında açılmış davalarda yetkisizlik ve görevsizlik kararının verilemeyeceğini hatırlatarak, kanun değişikliğine göre bu davalara kesin hükümle sonuçlanana kadar kendi mahkemelerince bakılmaya devam olunacağının öngörüldüğünü ifade etti.

KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihte sanık Kaboğlu'nun milletvekili olmadığı, yargılama devam ederken milletvekili sıfatını kazandığı ve sonrasında yapılan ilk duruşmada maddenin uygulanmasına engel hali olmadığının anlaşıldığını kaydeden savcı, sanığın milletvekili seçilmesi nedeniyle durma kararı verilmesi talebinin yetkili mahkemece değerlendirilmesinin gerektiği kanaatine olduğunu da bildirdi.

Cumhuriyet savcısı, CMK'nın 161/9. maddesi uyarınca yetkisizlik kararı verilerek dava dosyasının Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi.

- Mahkemeden "yetkisizlik" kararı

Mütalaya karşı beyanı sorulan sanık avukatı Becerik, Anayasa'nın 83. ve CMK'nın 223/8-2. maddelerinin çok açık olduğunu belirterek, "Dava şartlı yargılama sırasında düşmüştür. Bunun yargılama sırasında düşmüş olması davanın durmasını gerektirir." dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, CMK'nın 161/9. maddesine göre seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve bu yere bağlı ağır ceza mahkemesine ait olduğu anlaşıldığını kaydederek, mahkemenin yetkisizliğine karar verdi.

Heyet, dava dosyasının görevli ve yetkili olan Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.

- Savcılık mütalaasından

Davanın bir önceki duruşmasında açıklanan mütalaada, PKK/KCK terör örgütü, eylemleri ve akademisyenlerin imzaladığı "barış bildirisi" isimli metinden bahsedilirken, bu metni imzalayan akademisyenler arasında bulunan İbrahim Kaboğlu'nun, "silahlı terör örgütünün basın yoluyla propagandasını yapmak" suçundan 1 yıl 6 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :