Prof. Dr. Arabacı: “Çanakkale’nin ruh iklimini okumuşların okuması lazım”

Prof. Dr. Arabacı: “Çanakkale’nin ruh iklimini okumuşların okuması lazım”

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Genç Arkadaş Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen “Çanakkale’yi Anlamak” konulu konferans Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi

NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı’nın konuşmacı olduğu programda Çanakkale farklı yönleriyle değerlendirildi. 
Almanlar’ın Çanakkale’de koyu bir savaşın olmasını istediğini söyleyen Prof. Dr. Arabacı, “Düşman karaya çıkarsa iş inada biner. İki taraf da cedelleşir. Koyu bir savaş olur. İngilizler, Fransızlar; Almanya’ya saldırtacakları güçleri Türklere saldırtırlar ve böylece Almanya’nın yükü hafifler. Hanslar az ölür. Hasanlar çok ölmüş, kınalı yavrular çok ölmüş, önemli mi? Liman von Sanders’in uyguladığı ihanet planı budur" şeklinde konuştu. Liman von Sanders’in Çanakkale’de askerleri ve makineli tüfekleri düşmanın geleceği sığ yerlerden uzaklaştırdığını anlatan Arabacı, “Sığ yerlerde askerinizi tutsaydınız, makineli tüfeklerinizi tutsaydınız; İngiliz, Fransız asker çıkaramayacaktı. İngiliz Fransız kıyıya çıkamayınca, sekiz buçuk aylık kara savaşları olur, 253 bin Mehmetçik şehit olur muydu?” dedi. 
“Yeniden Çanakkale konumuna düşmemek için Çanakkale’yi iyi okumak şart” 
Prof. Dr. Arabacı şöyle devam etti: “Çanakkale’yi kazanan yiğitlerin, şehitlerin, gazilerin ruh iklimini, okumuşların okuması lazım ki ona göre çalışsın, ona göre iyi yetişsin, ilim üretsin, irfan üretsin ki yeniden Çanakkale konumuna düşmeyelim. Aydınlarımız, okumuşlarımız çok iyi olsaydı biz zaten Çanakkale’ye düşmanı getirmezdik. Geldi böyle bir yönetim sistemini uygulamazdık. Alman gavurunu başımıza geçirmezdik.” Arabacı, Sanders’in hatıratında, “Enver bana 3. Ordu komutanlığını teklif etti. Gitmedim. Niye? Ölüm vardı” ifadelerine yer verdiğini hatırlattı. 
Sanders’in Çanakkale'ye niye geldiğini iyi sorgulamak gerektiğini belirten Arabacı, “Alman sizin vatanınız için ölür mü? Amerikalı sizin için ölür mü? Niye ölsün? Onlar vatanlarının davacısı, Alman en üstün Almanya’yı görür. Peki niye askerimizin başına geçirdik o zaman?” dedi. 
“Savunma sistemimizi kendimiz üretmezsek dışarıdan aldıklarımız işe yaramaz” 
Çanakkale şehitlerinin, “Bizim döktüğümüz kan kadar ter dökeceksiniz. Dirsek çürüteceksiniz ve tekrar bu millet Çanakkale’deki gibi bu tür vaziyetlere düşmeyecek” şeklinde vasiyetinin olduğunu kaydeden Arabacı; kendi uçağımızı üretmezsek, tankımızı üretmezsek, yazılımımızı üretmezsek, bağımlı olacağımızı ve dışarıdan almak zorunda kalacağımızı, onların da Çanakkale’de olduğu gibi ihtiyacımızı karşılamayacağını vurguladı.

resim234-001.jpg