Prizrenliler Kale Camisi'nin yeninden inşasını istiyor

Prizrenliler Kale Camisi'nin yeninden inşasını istiyor

Osmanlı'nın Prizren'e yerleştiği 15. yüzyılda inşa edilen ancak daha sonra farklı dönemlerde birçok yıkıma maruz kalan tarihi cami yeniden inşa edilmeyi bekliyor- Kosova İslam Birliği Başkanlığı Prizren Komisyonu Sekreteri Bismilaj:- "Caminin inşa edilmes

PRİZREN (AA) - SİBEL VEZAJ - Kosova'nın güneybatısındaki Prizren şehrinde Osmanlı dönemine ait Kale Camisi, yeniden inşa edilmeyi bekliyor.

AA muhabirine açıklamada bulunan Kosova İslam Birliği Başkanlığı Prizren Komisyonu Orhan Bislimaj, kurum olarak kendilerinin ve tüm Prizren halkının bu yönde bir talebi olduğunu belirterek, ancak Kosova'daki devlet kurumlarının yazılı taleplerine cevap vermediğini kaydetti.

Prizren Kalesi'nde bulunan Kale Camisi'nin Osmanlı'nın Prizren'e yerleştiği 1450'li yıllarda inşa edilen ilk camilerden olduğunu ifade eden Bismilaj, farklı dönemlerde hasar gören ve yıkılan camiyle ilgili "İlk kez Avusturya-Macaristan tarafından 1681-1689 yıllarında tahrip edildi ancak daha sonra 1826 yılında Prizrenli mutasarrıf Mahmud Paşa Rotula tarafından ikinci kez inşa edildi." diye konuştu.

Caminin Kosova'nın Sırp işgali altına girdiği 1912 yılına kadar ibadete açık kalmaya devam ettiğini aktaran Bismilaj, "O dönemde İslam yapılarına yönelik zalim bir muamele başlıyor ve Kale Camisi de aynı kaderi yaşıyor. 1920 yılının ardından bu cami ve Prizren Kalesi'ndeki diğer yapılar o zamanki Sırp yönetimince bir kültür işgaline maruz kaldı." ifadelerini kullandı.

Bislimaj, Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde yapılan Prizren Kalesi'ndeki Binaların Restorasyon ve Yeniden İnşası Projesi kapsamında Kale Camisi'nin yeniden inşasının öngörülmediğine işaret ederek, arkeolojik araştırmalarda camiye ait tüm bulguların tespit edildiğini ve temellerinin kalede hala var olduğunu söyledi.

- Talepleri cevapsız kaldı

Camiye yönelik yıllardır süren kültür katliamına bugün Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mühür vurulduğunu savunan Bismilaj, Kosova İslam Birliği olarak önce 2010 ve ardından 2014 yılında caminin koruma altına alınması ve yeniden inşası için yazılı talepte bulunduklarını hatırlattı.

Bislimaj, bu taleplerini Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığının yanı sıra Prizren Belediye Meclisi, Prizren Kültür Mirası Bölgesel Merkezi ile Kültürel ve Tarihi Miras Birimine de teslim ettiklerini, ancak hala bu kurumların hiçbirinden cevap almadıklarını ifade etti.

So olarak mayıs ayında Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığına Kale Camisi'nin yeniden inşa edilmesi için yazılı talepte bulunduklarını söyleyen Bismilaj, "Ancak talebimizi ilettiğimiz günden itibaren hiçkimse bizimle iletişime geçmedi, cevap vermedi." dedi.

Bislimaj, devlet kurumlarının cevap vermemeye devam etmesi durumunda vatandaşların haklarını kanunların izin verdiği diğer demokratik yollardan aramaya devam edeceğini vurgulayarak, "Caminin inşa edilmesi için ısrarlı tutuma sahip vatandaşların farklı girişimlerinin oluşmaması için kurumlardan talebimize cevap vermesini istiyoruz." diye konuştu.

- Herkes için önemli

Kosova İslam Birliği Prizren Komisyonu Başkanı Besim Berisha da Kale Camisi'nin yeniden inşasının Kosova İslam Birliği için olduğu kadar Prizren halkı için de çok önemli olduğunu belirterek, Osmanlı dönemine ait ülkedeki tüm diğer camiler gibi Kale Camisi'nin de tarihi açıdan ayrı bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Berisha, Prizren halkının camiyi kale içindeki yerinde inşa edilmiş bir şekilde görmeyi arzuladığını kaydederek, "Biz sadece Prizren halkının bu amaçlarına ulaşmaları için bir köprüyüz. Kalede olmasından dolayı bu cami özel bir yere ve öneme sahip." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :