Türk akademisyenlerden Paraguay Parlamentosunda tarih dersi

Ankara Üniversitesi ve Paraguay'dan iki üniversitenin işbirliğiyle, Ermeni iddialarına ilişkin tasarıyı kabul eden Paraguay Parlamentosunda, "1915 Osmanlı İmparatorluğu'nun En Uzun Yılı ve Bir Milletin Yeniden Doğuşu" adlı uluslararası sempozyum gerçekleş

ANKARA (AA) - SELMA KASAP - Ankara Üniversitesi Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (LAMER) ve Paraguay'dan iki üniversitenin işbirliğiyle Ermeni iddialarına ilişkin tasarıyı kabul eden Paraguay Parlamentosunda, "1915 Osmanlı İmparatorluğu'nun En Uzun Yılı ve Bir Milletin Yeniden Doğuşu" adlı uluslararası sempozyum düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyumun LAMER ve Paraguay'dan Nihon Gakko Üniversitesi ve Asuncion Ulusal Üniversitesi işbirliğiyle 4-5 Nisan günlerinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Çeşitli Latin ülkelerinde altı başarılı toplantının yapıldığını anlatan İbiş, son sempozyumda 1. Dünya Savaşı, 1915 olayları, Gelibolu ve modern Türkiye’nin doğuşunun Paraguay kamuoyuna anlatıldığını aktardı.

Sempozyumun Paraguay ve Latin Amerika'da yankı uyandırdığını ifade eden İbiş, sempozyumda, 1. Dünya Savaşı'nın dünya haritasını değiştirdiği, milyonlarca insanın hayatına mal olduğu, Osmanlı İmparatorluğu’nu oluşturan bütün toplulukların bu süreçte acı çektikleri vurgusunun aktarıldığını dile getirdi.

Türkiye’nin Paraguay’da henüz bir büyükelçiliğinin bulunmadığına dikkati çeken İbiş, Paraguay Parlamentosunda Ermenilerin yoğun çabaları neticesinde 29 Ekim 2015'te, 1915 olaylarına dair iddiaları kabul eden bir karar alındığını hatırlattı.

Bu şartlarda, Ankara Üniversitesi LAMER'in, Paraguay’ın iki önemli üniversitesi ile işbirliği yaparak, sözde soykırım kararının alındığı parlamento salonunda 1915 konulu bir sempozyum düzenlemesinin büyük bir başarı olarak değerlendirildiğini vurgulayan İbiş, şu değerlendirmede bulundu:

"Sempozyumda tek yanlı, subjektif ve abartılı savaş propagandası ürünlerine dayanarak parlamentoların soykırım kararları almalarının barışa hizmet etmeyeceğine dikkat çekildi. Bugün yapılması gerekenin, dönemin koşullarını unutmadan ve fotoğrafın bütününü göz önünde tutarak bilimsel metotlarla objektif ve tarafsız bir şekilde çalışmak olduğu, düzenlenen konferansın buna güzel bir örnek oluşturduğu ifade edildi. Yapılan resmi görüşmelerde, soykırım kararını bilgisizlikten kaynaklanan büyük bir hata olarak niteleyen Paraguay Parlamentosu Başkanı Hugo Velazquez Moreno’nun, parlamento salonunu sempozyum için açması ve sempozyumun açılışını gerçekleştirmesi de ülkemiz açısından önemli bir kazançtır."

- Türk ve Paraguay müzikleri seslendirildi

Rektör İbiş'in verdiği bilgiye göre, sempozyumda Paraguaylı müzisyenler kendi eserlerini seslendirdi. T.C. Kültür Bakanlığı sanatçıları da verdikleri konserlerle Türk müziğinden örnekler sundu.

Sempozyumun sonunda 1. Dünya Savaşı yıllarında Van'da yaşanan olayları ve acıları konu alan "120" isimli Türk filmi, İspanyolca alt yazılı gösterildi.

Sempozyumda sunulan bildiriler, etkinliği düzenleyen üniversitelerin ortak yayını olarak İspanyolca bir kitap haline getirilip yayınlandı ve tüm katılımcılara dağıtıldı.

Paraguay Parlamentosu Başkanı Moreno’nun yönettiği açılış oturumunda, Türkiye’nin Paraguay’a akredite Buenos Aires Büyükelçisi Taner Karakaş, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbiş, LAMER Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu, Paraguay’ın Türkiye’ye akredite Lübnan Büyükelçisi Hassan Khalil Dia, Nihon Gakko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dionisio Ortega, Asuncion Ulusal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abel Bernal Castillo konuşma yaptı.

Parlamenterler, akademisyenler, diplomatlar, gazeteciler ve öğrencilerin takip ettiği konferansa, Türkiye’den Ankara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu ve Yrd. Doç. Dr. İlhan Karasubaşı, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Turan ve TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Usluer katıldı.

Konferansa ayrıca, Şili, Arjantin, Meksika, Ekvador, Kosta Rika, Venezuela, Kolombiya ile Bolivya’dan akademisyenler ve bilim danışmanları yer aldı.

AA

Memleket sitesinden 29.03.2024 tarihinde yazdırılmıştır.