Prematüre bebekler hayata tutunuyor

Prematüre bebekler hayata tutunuyor

Dünya Prematüre Günü nedeniyle Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda; yeni doğan kliniği uzmanları, hemşireleri, prematüre bebekler ve ailelerinin buluştuğu bir program düzenlendi.

Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Prof. Dr. Hasan Koç, Selçuk Ü. Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Hanefi soylu, N.E.Ü. Meram Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Hüseyin Altunhan, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Neonatoloji Uzmanı Dr. Beyza Özcan’ın konuşmacı olarak katıldığı program, katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, İl Sağlık Müdürlüğü olarak sağlığın bütün alanlarında olduğu gibi yeni doğan alanında da gereken titizliği göstererek en verimli çalışma şartlarını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Konya’nın yeni doğan konusunda sorun yaşamaması adına önemli adımlar attıklarını vurgulayan Prof. Dr. Koç, “Şehrimizde ilk akademik yeni doğan kliniğini kuran ve emekli oluncaya kadar burada hizmet eden sevgili abim Prof. Dr. Hasan Koç sayesinde yeni doğan kliniğinin yaşadığı sorunlarına öğrencilik yıllarımdan bu yana aşinayım.  Mevcut sıkıntıları bildiğim için Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk yönetici olduğum zaman ziyaret ettiğim kliniklerden ilki yenidoğandır.  Zaman içerisinde Eğitim ve Araştırma Hastanemizin Yenidoğan kliniğinde güzel iyileştirmeler yaptık, sonrasında ise Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanemizde 45 kuvözlü yeni doğan ünitemizi de çok iyi şartlarda hizmete sunduk. 2011 yılında yeni doğan kuvöz sayımız 123 iken şu anda bu sayı şehrimizde 302 rakamına ulaşmıştır” dedi.

HASAN KOÇ: PREMATÜRELERİN YAŞATILDIĞI NOKTAYA GELDİK

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Koç’un ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Hasan Koç da yaptığı konuşmada, Yeni doğanın tıp dalları arasında hızlı ilerleyen bir bölüm olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Koç, “Aranızda belki en eski doğan olarak yeni doğan prematüre gününde bulunmak güzel bir duygu. Hakikaten şu geldiğimiz nokta da heyecanlanmamak, duygulanmamak mümkün değil.  Yeni doğan konusunda ülkemizdeki ilerleme geç başlasa da şu anda geldiğimiz nokta kıvanç tablosu. Bundan 18 – 20 sene önce sevk için çok uğraştığımız, sosyal güvenlik politikaları yüzünden, sevk edilmeyenlerin olduğu bir dönemden artık 400-500 gramlık prematürelerin bile yaşatılabildiği bir noktaya gelmemiz hakikaten gurur verici bir durumdur”  şeklinde konuştu.

SOYLU: DENEYİMLERİMİZ ÖNEM KAZANIYOR

Prof. Dr. Hanefi Soylu da ülkemizde pramatüre bakımın son yıllarda ciddi bir gelişme gösterdiğini söyleyerek başladığı konuşmasında, “Prematüre bakımı son yıllarda ülkemizde ciddi anlamda ivme kazandı. Yurt dışına gittiğim zaman burada 32 haftalık bebek yaşarsa sevinirken, geldiğimde çok daha farklı çok daha güzel bir tablo gördüm. 25 haftalık bebekler dahi yaşar hale gelmişti. Her azalan gebelik haftasıyla beraber 24 – 25 haftalara geldiğimiz zaman ailelerin sabrı ailelerin hastalara yaklaşımı bizim deneyimlerimiz hepsi önem kazanıyor. O kadar ufak bir bebeklik döneminden sonra, o bebeği karşınızda yürüyen koşan gülümseyen bir çocuk olarak görmek parayla satın alınabilecek bir şey değil” dedi.

ALTUNHAN: PREMATÜR VELİSİ OLMAK ÇOK ZOR

Prof. Dr. Hüseyin Altunhan da hem bir hekim hem de bir prematüre velisi olarak burada olduğunu söyleyerek, “Prematür velisi olmak bilhassa annesi olmak gerçekten çok zor. Hepimiz bunun şahidiyiz, bu anneler, her gün ve her gece düşüncelerinde acaba bebeğim yaşayacak mı? Yaşarsa sakat kalır mı? Diye endişe etmekteler. Doktorun her bakışını her sözünü endişeyle takip etmektedirler. Her yeni doğan, sağlıklı ya da değil, hasta ya da sakat her bebek zaman da bir iz bırakır. Bizim bu izi soldurmaya, karartmaya, silmeye ya da görmezden gelmeye hakkımız yok” diyerek bu konuda hassas davranılması gerektiğini söyledi.

ÖZCAN’DAN TEŞEKKÜR

Prematüre bebeklerin büyük bir kısmının çok ciddi bir bakıma ihtiyaç duyduklarını dile getiren Neonatoloji Uzmanı Dr. Beyza Özcan da yaptığı konuşmada, “Bu minik kahramanlarımızı burada görmekten, Konya da ilk kez düzenlenen böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyorum. Sayın hocalarımın böyle bir toplantıyı yapmama izin vermelerinden dolayı da müteşekkirim. Ülkemizde prematür doğumlarımız maalesef hala çok sık, ama prenatal bakımlarımız arttıkça bu oranların düşeceğini düşünüyorum. Bu bebeklerin büyük bir kısmı gerçekten çok ciddi bir bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Bundan 7-8 yıl önce bu bebekleri sadece nasıl yaşatırız diye düşünürken, artık daha kaliteli nasıl yaşatabiliriz onu düşünüyoruz. Biz burada bu meşakkatli yolu, ailelerle birlikte aşıyoruz. Prematüre bir bebeği hastanemizden ailesi ile birlikte evine gönderebilmek ve onun büyüdüğünü görebilmek çok güzel bir duygu” diyerek kendilerine her türlü desteği veren İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç ve Başhekim Doç. Dr. Mehmet Ali Eryılmaz’a teşekkür etti.

Program pramatüre bebekler ve ailelerinin de katıldığı pasta kesimi ve hatıra fotoğrafı ile sona erdi.