"Pratik bir çözüm getirilirse sektör elinden geleni yapar"

"Pratik bir çözüm getirilirse sektör elinden geleni yapar"

İpragaz AŞ Üst Yöneticisi Şiper:- "Türkiye'de tahminen 70 milyon kadar tüp var, ulusal güvenlik meselesi olarak tabi ki sektör, pratik bir çözüm getirilirse elinden geleni yapar"-"Derseniz ki 20 milyon tane tüpe radyo vericisi takın, bu herhalde bugünden

İSTANBUL (AA) - İpragaz AŞ Üst Yöneticisi Selim Şiper, terör örgütü üyelerinin piknik tüplerini bomba yapımında kullanmalarıyla ilgili olarak, "Ulusal güvenlik meselesi olarak tabi ki sektör, pratik bir çözüm de getirilirse elinden geleni yapar. LPG sektörü önlem olarak bütün fedakarlıklara katlanır. Bu konuda bazı adımlar atılıyor, özellikle bazı yerlerdeki hareketlilik gayet iyi biliniyor." dedi.

Şiper, İpragaz tarafından dün akşam düzenlenen iftarda, kentteki enerji muhabirleriyle bir araya geldi. Sektöre ve güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şiper, ev tipi tüplerin bomba yapımında kullanılmadığını, ancak patlayıcıların tüplerin içine yerleştirilerek etkisinin artırıldığını söyledi.

"Tüpleri patlayıcı için kap olarak kullanıyorlar" diyen Şiper, şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de tahminen 70 milyon kadar tüp var. Ulusal güvenlik meselesi olarak sektör tabi ki elinden geleni yapar, ama bunların makuliyet ve uygulanabilirlik çerçevesinde olması lazım. 70 milyon tüpü markalamak, işaretlemek ve benzeri önlemlerden bahsediliyor. Yani bu tüplerin bir kısmının nerede olduğu bile belli değil. Çünkü yaklaşık 50-60 yıllık bir sektörden bahsediyoruz. Değişik yıllarda üretilmiş tüpler söz konusu. Derseniz ki, 20 milyon tane tüpe radyo vericisi takın, bu herhalde bugünden yarına olabilecek bir iş değil, ama makul bütün tedbirleri almaya tüm LPG sektörü muhakkak ki ön ayak olacaktır."

Pratik çözümler konusunda karar vericilerle LPG sektörünün irtibat halinde olduğunu belirten Şiper, "Bu aşamada 'tamam yaptık oldu, bu böyle olacak' deyip sonra teknik olarak bunu başaramamak var. Bu mahcubiyeti ne bürokrasi ne sektör yaşamamalı. Dolayısıyla yapılabileceklerin önerilmesi ve uygulanması gerekiyor. Bu anlamda da bazı adımlar atıldı. Özellikle bazı yerlerde tüpgaz hareketliliği gayet iyi biliniyor. Bunların her biri mi biliniyor? Onu kimse garanti edemez. Ama bunun büyük çapta izlenmesi mümkün." dedi.

Şiper, sorunla mücadele için bazı bayilerin karar alarak tüp satışlarının kaydını tutmaya başladığını söyledi.

- "Suriyeli misafirler satışları artırdı"

Türkiye'nin 3 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Şiper, "Bu 3 milyon Suriyeli misafirlerimiz yiyor, içiyor ve yakıyor. Bütün bunlar da Türkiye'de özellikle tüketim maddelerine yeni bir boyut kazandırıyor. Yani Suriyeliler ev tipi tüp satışlarını da artırdı. İpragaz olarak tüp satışlarımız 15-16 yıldan beri ilk kez geçen yılla başa baş gidiyor, hatta yüzde 1 civarında büyüme görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Şiper, tüplü LPG pazarının son 15 yılda yüzde 65 daraldığına işaret ederek, "Geçen yıl ilk kez daralma durdu, bazı illerimizde aynı kaldı. Bu misafirlerimizin yoğun olduğu illerimizde oldukça bir artış gösterdi." diye konuştu.

- "Tüp fiyatları 4-5 yıldır durağan"

İpragaz AŞ Genel Müdür Yardımcısı Cem Deniz de tüp satışlarında Suriyelilerin etkisinin net olduğunu vurgulayarak, bunun sığınmacıların genelde doğalgazın yaygın olmadığı kırsal alanlarda yaşamasından kaynaklandığını belirtti.

Deniz, tüpün temel ihtiyaçları gidermek için 'olmazsa olmaz' bir kaynak durumunda bulunduğunu belirterek, "Özellikle mültecilerin yoğun olduğu illerde de net olarak satış artışını görüyoruz. Adana, Gaziantep, Kilis, Mersin, Hatay şehirlerinde diğer illere nazaran ciddi şekilde arttı. Biz bunu rakamlardan ziyade yine gözlemleyebiliyoruz. Misafirlerimizin önemli bir kısmı kalıcı bir nüfus gibi görülüyor. Bunun için de tüketime pozitif etkisi olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Tüpgaz fiyatlarının son 4-5 yıldır durağan seyrettiğini anlatan Deniz, ??ısı şemsileri gibi yeni kullanım alanlarının hızla geliştiğini, bu çerçevede geçen yıl 200 milyon kilogram olan tüplü satışlarını yıl sonunda 250 milyon kilograma çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :