Portekiz'de taksicilerden "Uber" protestosu

Portekiz'de taksicilerden "Uber" protestosu

Ulaşımda "Uber" ve "Cabify" uygulamalarını protesto eden 6 bin kadar taksici Lizbon trafiğini kilitledi

MADRİD (AA) - Portekiz'de sol koalisyon hükümetinin, "Uber" ve Cabify" adlı ulaşım uygulamalarını yasallaştırmaya yönelik girişiminin ardından başkent Lizbon'da büyük bir eylem yapan taksiciler, şehir trafiğini kilitledi.

Ülkenin dört bir yanından gelen yaklaşık 6 bin taksicinin yerel saat ile 07.00'da (TSİ 09.00) başlattıkları eylem yaklaşık 3 saat sürdü. Kent merkezinde toplanan taksiciler uzun bir konvoy oluşturarak trafiği durdurma eylemi yaparken, zaman zaman diğer sürücüler ve polisle aralarında arbede çıktığı bildirildi.

Çıkan olaylarda üç taksicinin gözaltına alındığı açıklandı. Eyleme, İspanya'daki taksici derneklerinden de destek verildi. Taksicilerin eyleminden dolayı Lizbon yerel polisi halka metro veya otobüs gibi toplu ulaşım araçlarını kullanmaları çağrısı yaparken, "Uber" de müşterilerine eylemin yapıldığı güzergahtan geçmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Bu arada Çevre Bakanı Joao Pedro Matos Fernandes, ülkedeki taksici derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Sol koalisyon hükümeti içinde de ciddi görüş ayrılıklarına neden olan söz konusu yasal değişiklik önerisinde taksiciler, ayrıcalıklı haklara sahip olmaya devam etmelerine rağmen Uber ve Cabify'nin yasallaşmasını istemiyorlar.

Hükümetin onaylayacağını duyurduğu tasarıda, taksi araçlarıyla ilgili herhangi bir kısıtlama getirilmezken, Uber ve benzeri uygulamalardaki araçlar için en fazla 7 yıllık olmaları zorunluluğu getiriliyor. Ayrıca taksicilerin, araçlarını yenilemeleri halinde düşük vergi ödeme, sokakta park etme ve ayrıcalıklı yoldan gitme hakları korunurken, Uber ve benzeri uygulamaların sürücüleri bunların hiçbirinden faydalanamıyor.

Taksiye göre daha ucuz bir tarifesi olan ve yolculara araç sağlayan cep telefonu uygulamaları Amerikan "Uber" ve İspanyol "Cabify"in yasallaşmasına yönelik hükümetin yaptığı girişimleri protesto eden taksiciler, Nisan ayında da büyük bir gösteri yapmıştı.

Özellikle havaalanlarında eylem yapan taksiciler, zaman zaman şiddete başvururken, son 1 yılda 45 sürücünün saldırıya uğradığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

Portekiz'de yaklaşık 13 bin kayıtlı taksi bulunurken, bunun 4 bin 500'ü Lizbon, bin 700'ü de Porto kentlerinde bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :